pühapäev, 30. jaanuar 2011

Küülikuhautis

Kõik sai alguse sellest, kui neljapäeval sai tööjuures moka otsast mainitud, et tahaks proovida küülikut teha. Reede õhtul astusid sisse üllatuskülalised ning kaasas oligi terve küülik... Reede õhtul kohe küpsetamiseks ei läinud vaid andsin omale veidi aega ikka erinevate retseptidega tutvumiseks. Parimaks sai seekord tunnistatud Silver Spooni küülik juurviljadega, mille retsepti põhjal valmis ka minu hautis. Natuke sai juurde pandud ja natuke ära võetud... nagu ikka :)

1 küülik
50 g võid
1 spl mett
5 spl valgeveini äädikat
Soola
Pipart
3 kartulit
1 kaalikas
4 porgandit
100 g rohelisi herneid
100 g rohelisi ube
2 tl estragoni

Tükelda küülik. Kuumuta suurel pannil või ning mesi ja pruunista lihatükid keskmisel kuumusel mõlemalt poolt. Maitsesta soola ja pipraga ning  tõsta pruunid lihatükid ahjuvormi. Vala pannile valgeveini äädikas ning kuumuga kuni vedelik aurustub. Vala või-meesegu lihale. Koori ja viiluta kartul, kaalikas ning porgandid ning keeda koos herneste ja ubadega 5 minutit. Kurna ning vala ahjuvormi liha peale. Maitsesta soolaga ning puista peale estragoni. Sega kergelt läbi ning küpseta 220 kraadi juures kaanega kaetult 50 minutit.

Apelsini-rosina küpsised

Veebruari GF'st võetud retsept, mida veidi enda maitse järgi kohandatud. Said päris magusad ning järgmine kord prooviks veidi vähem suhkurt panna. Parim osa küpsiste juures oli aga küpsemise ajal üle maja leviv apelsini lõhn.

100g soolata võid
2 muna
1 tl vanillisuhkurt
100g heledat muscovado suhkurt
1 apelsni riivitud koor
100 g täistera nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
100 g kaerahelberid
50 g hakitud kreeka pähkleid
25 g kookoshelbeid
75 g rosinaid







Vahusta toasoe või ning munad. Lisa juurde vaniljesuhkur ning tavaline suhkur. Lisa riivitud apelsinikoor. Teises kausis sega kuivained omavahel ning lisa või-muna segule. Sega kõik korralikult läbi ning tõsta supilusikaga ahjuplaadile 3-4 cm vahedega pätsid. Antud kogusest saab umbes 16 küpsist ning tuleb kasutada kahte ahjuplaati. Küpseta 160 kraadi (kui kasutad pöördõhku-tavaline kuumutamine 180 kraadi)juures 20 minutit

laupäev, 29. jaanuar 2011

Tortelliinid juustukastmes

Meie laupäevane lõuna. Soov oli üle pika aja jälle juustukastet teha ning kuna seekord oli märksõnaks jällegi kiirus sai poest toodud singitäidisega tortelliinid. Ühel ilusal päeval valmistan ma kindlasti nad ka päris algusest peale ise... aga täna ei olnud ikka veel see päev.

1 pakk poest ostetud tortelliinisid

150 ml rõõska koort (35%)
150 g riivitud juustu
noaotsatäis riivitud muskaatpähklit
Must pipar
Sool





Keeda pasta pakil oleva õpetuse järgi. Kuumuga väikeses potis koort umbes 5 minutit. Maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga. Lisa riivitud juust ning sega kuni tekib ühtulane kaste. Vala üle pasta ning valmis ongi! ps. muskaatpähkel on mul kohustuslik juustukastme osa.

pühapäev, 23. jaanuar 2011

Tšillimarinaadis kana

Täna tuli mõelda mida pakkuda kui mu suustatajad koju jõuavad. Kuna hernesuppi (parim peale talvist õuesolekut!) oleks pidanud juba varem valmistama hakkama sai valikuks kana veidi vürtsises marinaadis.

1 pudel M&S Sweet Chilli kastet
4 spl sojakastet
0,5 sidruni mahl
2 cm jupp ingverit riivituna
12 kanakoiba


















Sega kõik kokku ning vala kanakoibadele. Lase marinaadis olla vähemalt paar tundi.  Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Shokolaadi-pirni topsid

Jällegi üks retsept mida sai proovitud, kuna ammusest ajast kodus ramekinvormid ning polnud neid kunagi ahju pistnud. Tegemist kerge kuid väga mõnusa ja lihtsa magustoiduga. Allikaks Good Food. Antud kogusestst saab 4 portsjonit

2 suurt küpset pirni
1 spl heledat muscovado suhkurt
0,5 sidruni mahl
4 tl konjakit

25 g purustatud mandleid
50 g tuhksuhkurt
1 spl kakaopulbrit
1 munavalge






Lõika pirnid väikesteks tükkideks. Pane väikese poti põhja suhkur ning sidrunimahl ja pirnitükid. Kuumuta ning hauta kaane all 8 minutit. Hauta veel 10 minutit kuni mahl pakseneb veidi. Iga vormi põhja pane 1 tl konjakit ning jaota pirnid peale. Sega kausis purustatud mandlid, tuhksuhkur ning kakaopulber. Vahusta munavalge tugevaks vahuks ning sega sisse kuivained. Jaota ühtlaselt vormidesse ning küpseta 160 kraadi juures 25 minutit. Puista peale tuhksuhkurt

Õunakook

Talvisesse laupäeva sobib imehästi üks õunakook. Seekord sai otsitud retsepti mis sobiks minu uue pirukavormiga. Mõned nädalad tagasi avastasin, et kuigi mul on suur hunnik igasuguseid ahjunõusid, siis selline klassikaline pirukavorm puudus. Kahjuks tuli see avastus siis kui lahtikäiva vormi vahelt oli pirkuapõhjast pool ahju põhja voolanud... :) See õunakook tuli meiega külla kaasa ning minu suureks rõõmuks oli enamus õhtu lõpuks otsas :) Kook ise ei olnud the best... but good enough. Retsept Joy of Baking lehelt.

130 g jahu
35 g tuhksuhkurt
113 g soolata võid

230 g toorjuustu
50 g suhkurt
1 muna
1/2 tl vaniljeekstrakti

50g suhkurt
 0,5 tl kaneeli
2 suurt Granny Smith õuna
35 g mandleid.

Sega jahu ja tuhksuhkur. Lisa juurde tükeldatud külm või ning sega köögikombainiga kuni saad ühtlase puru. Suru pirukavormi põhja ning külgedele. Kata kilega ning aseta külmkappi.
Sega toasooja toorjuustu kuni see on kreemine. Lisa suhkur, muna ning vanilje ning sega ühtlaseks massiks. Vala koogipõhjale ning pane uuesti külmikusse tagasi. Sega kausis suhkur ja kaneel. Koori ja viiluta õunad ning sega viilud kausis suhkrusegus. Aseta koogivormi. Purusta blenderis mandlid ning vala saadud puru koogile.
Originaalretseptis oli kasutatud mandlilaaste ning tõenäoliselt oleks tulemus nendega veidi parem jäänud.. Kodupoes aga olid need otsas ning mandlipuru ajas asja ära küll. Samuti kasutasin ära ainult 2 õuna sest rohkem ei mahtunud vormi. Kasutatud 23cm pirukavormi.

neljapäev, 20. jaanuar 2011

Kana-kookosesupp

Tihti sünnivad uued huvitavad maitsvad toidud nendes olukordades kui poodi minek tundub eriti vastumeelne. Seekord sai kodus leiduvatest asjadest potti mõnus tai pärane supp. Algul küll veidi harjumatu, kuid vahelduse mõttes kindlasti väga lahe.

300 g kanafileed
200 g külmutatud maisi
1 l vett
1 porgand
1/2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 cm jupp ingverit
500 ml kookospiima
1 tl karrit
1/2 tl chillipulbrit
1 tl soola

Tükelda kanafilee. Aseta külma veega keema. Koori tekkinud vaht. Tükelda porgand ning lisa koos maisiga potti. Haki sibul ning purusta küüslauk. Lisa supile koos riivitud ingveri ning maitseainetega. Keeda u 15 minutit. Kõige viimasena lisa kookospiim ning keeda mõned minutid.

teisipäev, 18. jaanuar 2011

Kana vermutiga

Eile sai mainitud, et tuleb hakata tervislikke toite tegema.... täna on jälle liha alkoholiga.. Rohkem nagu polegi midagi öelda.

1 tl küüslaugumaitselist õli
2 kanafileed
1 spl estragoni
100 ml vermutit
1 küüslauguküüs
170 g toorjuustu ("Tere" topsik)
Soola, Pipart








Kuumuta pannil õli. Lõika kanafileed väikestekst tükkideks ja prae.Lisa purustatud küüslauguküüs. Maitsesta soola, pipra ning estragoniga. Vala peale vermut ning kuumuta u 10 minutit. Lisa toorjuust ning kuumuta läbi. Serveeri riisiga või makaronidega.

esmaspäev, 17. jaanuar 2011

Tatartapuder

Minu immuunsussüsteem on ikka üks suurepärane võõrustaja. Ta võtab kõik uksele koputavad viirused avasüli vastu ning lubab neil minu organismiga vallatleda seni kuni nad tüdinevad. Seekord võõrustasime kahekesi neelupõletikku ning igasugune söögitegemine oli välistatud kuna ma köhisin umbes 10 korda minutis. Vaevalt, et keegi sellisel moel valminud toitu süüa tahaks :)))) Siit tulenevalt peaks vist edasine menüü olema rohkem vitamiinidele ja tervislikkusele suunatud. Täna sai lõunaks söödud juurviljasuppi ning ilmselgelt on sellega täis ka vitamiinide vajadus ja õhtuks sai planeerida midagi mille järgi isu tuli parasjagu. PS! Lõpuks ometi tuli mulle ära ka Vefas Kitchen ning kindlasti muutub meie kodune menüü kreekapärasemaks!

200 g tatart
1 pakk Maks ja Mooritsi Snackvorstikesi
8 päiksekuivatatud tomatit + õli
2 küüslauguküünt
Soola








Hauta tatar soolaga pehmeks. Lõika vorstidest väikesed kettad ning tomatid tükkideks. Kuumuta pannil tomatite purgist võetud õi ning lisa küüslauk, vorst ja tomatid. Prae kõik kergelt läbi ning lisa keedetud tatar.

Kalkun apelsini ja greibiga

See on üks retsept mida olen ammu plaaninud proovida. Tulemus oli ootamist väärt ning mõnus puuviljane ning värviline toit on ka edaspidi meie laual.

3 tl maisijahu
400 g kalkunifileed
1 tl päevalilleõli
1 greip
2 apelsini
1 tl mett
1 tl riivitud ingverit



Pane taldikule 2 tl maisijahu. Lõika kalkunifileest tükid ning veereta neid jahus. Kuumuta pannil õli ning prae kalkunitükke kuni need on ühtlaselt kuldsed. Tõsta kalkun taldrikule. Pigista ühest apelsinist välja kogu mahl ning sega see mee ning ingveriga. Vala saadud segu pannile ning kuumuta. Sega 1 tl maisijahu külma veega ning lisa see pannile. Kuumuta kuni segu pakseneb. Pane pannile tagasi kalkunitükid ning kooritud, tükeldatud greip ning apelsin. Kuumuta u 5 minutit ning serveeri riisiga.

neljapäev, 13. jaanuar 2011

Hernesupp

Hernesupp on lapsest saati olnud üks mu lemmikuid. Klassikaline, ilma igasuguste trikkideta ja selline, et järgmisel päeval seisab lusikas supis püsti... Seekord oli supi söömisega tegemist nii palju, et pilt jäigi tegemata! Plaanin kindlasti lähiajal hernesuppi uuesti teha ja eks siis tuleb pilt ka :)

500 g suitsuribi
500 g poolikuid herneid
100 g kruupe
1 sibul
2 küüslauguküünt
2 loorberilehte
2 porgandit
2 tera pipart
Soola


Pane herned ja kruubid eelmisel õhtul likku.
Kuumuta vesi keemiseni, lisa suitsuribi, eemalda tekkinud vaht. Lisa leotatud herned, sibul ja küüslauguküüned. Keeda tasasel tulel umbes tund aega. Lisa riivitud porgand. Maitsesta soolaga ja keeda, kuni kartul on pehme. Keera tuli kinni, eemalda supi seest sibul ja küüslauk. Tõsa liha supist välja ning haki väikesteks tükkideks ning pane potti tagasi.

Lõhe-toorjuustu leivakate

Lihtne leivakate neile kes kalalisi söövad :)

150 g toorjuustu
100 g kuumsuitsulõhefileed
1 tl hakitud tilli
Musta pipart










Sega toorjuust kreemjaks ja haki lõhefilee. Sega sisse lõhefilee ning hakitud till. Maitseta pipraga. Serveeri röstitud saiaga

laupäev, 8. jaanuar 2011

Tervislik pitsa

Sõin paar kuud tagasi ühte pizzat kus oli kõike liiga palju. Tulemuseks oli see, et üksnes mõte ühest mu vanst lemmiktoidust tekitas iiveldust. Leidsin Good Foodist huvitava retsepti ning tulemus oli päris mõnus. Tegin 2 pitsat ning teisele sai lisatud salaamiviile.

100 g nisujahu
100 g täistera grahamjahu
7 g kuivpärmi
125 g sooja vett

200 g purustatud tomateid, nõrutatud
100 g kirsstomateid
100 gsuvikõrvis
25 g mozzarella juustu
1 Küüslauguküüs
1 tl oliiviõli
Pizzamaitseaine



Sõtku tainas ning rulli u 30 cm läbimõõduga kettaks (või mis iganes kujund välja tuleb, minu oma oli näiteks pannile minnes 11nurk). Aseta peale purustatud tomatid ja pressitud küüslauguküüs ning peale pooleks lõigatud kirsstomatid. Viiluta suvikõrvits õhukesteks viiludeks ning aseta pizzale. Peale mozzarellaribad. e.Piserda peale oliiviõli ning pitsamaitseainet. Lase 20 minutit kerkida.  Küpseta 220 kraadi juures 10 minutit.

reede, 7. jaanuar 2011

Kana ananassiga

Tegemist lihtsalt valmiva õhtusöögiga kahele.

2 kanafileed
4 ananassirõngast+ konservivedelikku
1 tl paprikapulbrit
1 tl jahvatatud ingverit
1 tl rosmariini
0,5 tl soola









Sega omavahel maitseained ning määri kanafileed seguga kokku. Aseta kand ahjuvormi ning peale ananassirõngad. Ümber liha vala konservivedelikku ning küpseta 200 kraadi juures kaetult u. 30-40 minutit.

esmaspäev, 3. jaanuar 2011

Tomatisupp kitsejuustuga

Suppi, suppi, suppi... õnneks leidsin jõulupakkidest ka ühe ainult suppidele pühendatud kokaraamatu nii, et ideedest puudust ei peaks tulema.
800 g tomatikonservi
 1 sellerivars
1 porgand
1/2 sibulat
2 küüslauguküünt
1 spl oliiviõli
1 tl chillipulbrit
2 spl punet
1 puljongikuubik
500 ml vett
1 spl kitsejuustutükke 1 taldriku supi kohta
Veidi punet supi peale
Kuumuta potipõhjas oliiviõli. Purusta blenderis sellerivars, kooritud porgand, sibul ja küüslauk ning vala segu kuuma õli sisse. Kuumuta paar minutit ning lisa tomatikonserv, vesi, puljongikuubik, pune ja chillipulber. Keeda kaane all u 20 minutit. Püreesta blenderis ning serveerimisel puista peale kitsejuustu tükid ja pune. Kõrvale sobib ideaalselt ciabatta.

pühapäev, 2. jaanuar 2011

Peaaegu Caesari salat

Tänasel poeskäigul jäi näppu vägagi värske ja mahlase välimusega Rooma salat. Loomikult läksin peale seda kohe ciabattat otsima... leidsin värske tomati-basiilikuga variandi ning siis hakkas koju kiire... Sõin selle suure hunniku salatit üksinda ära. Retseptis olevast kogusest jätkub mitmele salatipõlgurile või ühele fännile.

250 g rooma salatit
70 g Rannamõisa Maiuspala kanatükk
2 viilu ciabattat
Parmesani juustu
Caesari kastet (nt M&S oma on päris hea)




Rösti ahjus tükeldatud ciabatta. Rebi salatilehed tükkideks ning aseta taldrikule. Haki kana ning puista salatile. Lisa ciabatta tükid ning parmesanilaastud. Peale Caesari kastet.

Riisi-hakklihavorm

Kuna endal oli täna isu salati järele siis tuli teha lisaks ka veel "päris" toit. Selleks sai lihtne riisi-hakklihavorm. Seekord tuli siis välja selline, kuid tegelikult on vormiroad ühed tänuväärsed toidud, kuna neid ära rikkuda on ikka suhteliselt keeruline.

100 g riisi
1 spl oliiviõli
500 g veisehakkliha
1 porgand
1 sibul
1 küüslauguküüs
1 spl sojakastet
1 spl Worchesteri kastet
SM Triple Pepperit
100 g Cheddar juustu
2 spl rõõska koort
0,5 tl paprikapulbrit
Peterselli

Keeda riis soolaga maitsestatud vees pehmeks. Kuumuta pannil oliiviõli. Lisa veisehakkliha, riivitud porgand, hakitud sibul ning küüslauk. Maitsesta sojakastme, worchesteri kastme ning pipraga. Vala hakklihasegu ahjuvormi põhja. Peale keedetud riis. Sega omavahel riivitud cheddar juust, rõõsk koor ning paprikapulber ning määri segu riisile. Puista peale peterselli. Küpseta 200 kraadies ahjus 20 minutit.

Juustu-singi pärg

Retsept pärist toidublogist Kätrini kokkamispäevik. Tegin seda vahetult enne aastavahetuseüritusele sõitmist ning tühja kõhu ja selle sooja ning lõhnava pärjaga oli päris piin niimoodi autos sõita, et sellest omale tükki ei murra.. Maitse jäi natuke liiga saialiseks, kuigi kasutasin originaalretseptist rohkem täidist ning majoneesile lisaks panin ka küüslaugukastet. Järgmine kord proovin juustusegule näiteks paprikapulbrit lisada.

400 gjahu
15 g suhkrut
40 g võid
1 muna
20 grammi pärmi
1 tl soola
150 grammi vett
 
100 g parmesani
200 g suitsusinki
2 spl majoneesi
2 spl Heinzi küüslaugukastet
 
 
 
Pärm lahusta leiges vees. Sõelu kaussi jahu, lisa suhkur, toasoe või, muna, sool ning pärmi-vee segu. Sõtku ühtlaseks. (Sellise koguse juures saab edukalt hakkama ka köögikombain) Lase kerkida rätikuga kaetult u tunnike. (mul läks kiireks ja tunnistan puhtsüdamlikult üles, et panin sauna sooja ja hoidsin tainast 45 minutit lava peal, sauna lasin 50 kraadini)
Riivi parmesan ja sega koos majoneesi ning küüslaugukastmega. Haki sink väikesteks tükkideks.
Rulli tainas piklikuks ristkülikuks ning määri peale juustusegu. Puista peale hakitud suitsusink. Voldi laiemast osast taigen kolmeks kokku. (nagu pabervoldikud on) Käi paar korda taignarulliga üle. Lõika tainas pikku pidi kaheks või kolmeks ning punu patsi nii, et lõigatud osa jääb peale. Aseta küpsetusplaadile ning lase veel 15 min rätiku all kerkida ja küpseta 190 kraadi juures 20 minutit.