esmaspäev, 28. veebruar 2011

Läätseraguu

Huvitav ja lihavaba toit GF'st. Koguseid poole võrra vähendatud, kuna ma ei ole suur toidu sügavkülmutaja. Õigemini külmutada ma oskan väga kegelt aga pärast eriti seda sulatatud toitu küll ei taha.

250g punaseid läätsi
400g purustatud tomateid
2 porgandit
1 šalllotsibul
2 küüslauguküünt
1 spl tüümiani
1 spl punet
1 loorberileht
200 ml puljongit
1 tl õli
Soola, Pipart
Parmesani juustu



Kuumuta potipõhjas õli ning lisa tükeldatud sibul ning küüslauk. Kuumuta mõned minutid ning lisa tükeldatud porgand. Kuumuta läbi ning lisa kõik teised ained. Hauta umbes 45 minutit. Serveeri koos spagettide või ahjukartulitega ning riivi peale paremesani.

pühapäev, 27. veebruar 2011

Kalakaste

Selle toidu kohta ei oska midagi muud öelda, kui seda, et heeringat ma vist niipea sööma ei hakka...  Teistele aga tundus kalatoit olevat meeldivaks üllatuseks. Kastet proovisin küll ning sobis hästi ka lihtsalt keedetud kartulite juurde.

200 g hapukoort
1,5 tl SM Lime & Mint maitseainet
0,5 sidruni mahl









Sega hapukoor sidrunimahla ning maitseainega. Serveeri keedetud kartulite,  munade ning heeringaga. Puista üle värske tilliga.

laupäev, 26. veebruar 2011

Feta-kappari pirukad

Väga mõnusad pirukad ning näevad ka väga lahedad välja. Retsept internetist. Proovisin teha nii suuremad kui väiksemaid ruute kuid lemmikud just suuremad. Millegipärast seostusid pirukad mulle suvega ja mõnusa piknikuga kuskil rannas koos mõnusa jaheda Fresitaga.


500 g lehttainast
150 g fetajuustu
100 g riivjuustu
1 tomat
2 spl kappareid
Tüümiani
1 muna












Lõika lehttaignast ruudud ning piklikud tükid mida risti üle pirukate panna. Sega omavahel juustud, hakitud tomat ning kapparid. Tõsta lusikaga segu taignaruutudele ning puista peale tüümiani. Pane piklikud taignaribad üle piruka risti ning suru ruudu külge kinni. Pintselda munaga ning küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.

Tomatisupp mascarponega

Esimene proovitud retsept uuest GF ajakirjast. Väikesed muudatused ning juustu-tomatisaiad. Tulemus väga mõnus ning veidik erinev tavalisest tomatisupindusest.

800 g tomatikoservi
4 spl mascarpone juustu
200 ml puljongit
2 spl kuivatatud basiilikut
1/2 tl soola







Vala tomatikonservid potti ning lisa puljong. Keeda umbes 10 minutit. Lisa basiilik, juust ning sool. Vala blenderisse ning püreesta.

Chilli Linguine

Selle nädala teine tulekahju. Toit ei tulnud kindlasit nii tuline kui seda oli nädala esimesel poolel tehtud Chicken Tikka kuid ka selle toidu kõrvale kulus palju palju vedelikku ning taskurätikuid nina nuuskamiseks :D Kuid tundub, et meie kodus hakkab asi popiks muutuma kuna isegi teine ports võeti pannilt.


250 g linguine pastat
1 purk Chilli ube tomatikastmes
1 purk purustatud tomatit
100 g maasuitsusinki
1 spl basiilikut
1/2 tl soola














Keeda pasta, kurna, vala külma veega üle ning aseta kõrvale. Prae pannil peeneks hakitud maasuitsusingi tükid ning lisa pannile oad ning tomatikonserv.  Lisa basiilik ning sool ning hauta umbes 10 minutit. Lisa pasta ning kuumuta toit läbi.

Paneeritud mintaifilee

Trummid...pasunad... muud pillid mis teevad valjut häält...MÄNGIGE!  Mina tegin õhtusöögiks kala! Iseseisvalt, teadmata kuidas ja mis jne.. Ja esimese korra kohta täiesti aksepteeritav tulemus. Isegi H kiitis.. kuigi ma kahtlustan, et tal see kalamaitseandur võib natuke roostes olla, kuna viimased aastad pole ta vaeseke ju seda eriti söönud, kui välja arvata need üksikud suvised suitsulestad. Kala küpsetasin ilma õlita nii, et tulemus on healthy as hell! :D Kala kõrvale läks hästi Tomati-kurgi-jääsalati-hapukoore salat.

400 g mintaifileed
1 muna
50 g täisteranisujahu
1 spl SM Lime&Mint maitseainet
1/4 tl soola








Klopi lahti muna ning lisa sool ning maitseaine. Teise taldrikule aseta nisujahu. Lõika kalafileest umbes 5 cm tükid ning veereta tükke esmalt jahus ning seejärel munasegus. Prae keskmisel kuumusel mõlemalt poolt umbes 3-4 minutit.

Chicken Tikka

Olen ammu tahtnud proovida SM India maitseainesegusid. Viimasel ajal olen harjunud sööma suhteliselt teravat toitu (oleneb muidugi millega võrrelda) kuid selleks suutäieks ma nüüd küll valmis ei olnud. OPI'l on üks selline küünelakk mis iseloomustab seda toitu... "feelin' hot hot hot" Täpselt ei olnud aru saada mis maitsega see nüüd siis oli aga kogemus kindlasti ning kuna üks pakk maitseainesegu on veel sahtlis siis proovin mõnda aega hajutada ning siis uuesti seda süüa proovida

1 pakk SM Chicken Tikka segu
400 g kanafileed
2dl vett
3 spl oliiviõli











Lõika kana väikesteks tükkidesks ning kuumuta pannil 1 spl õli. Prae kanatükke umbes 5 minutit. Sega maitseainesegu vee ja 2 spl õliga ning jäta 10ks minutiks paisuma. Sega kanatükkide juurde ning hauta mõned minutid. Serveeri riisi ning rohke veega.

teisipäev, 22. veebruar 2011

Šokolaadi-mandliküpsised

Minu kallis sõbranna on lubanud mulle vähemalt pool aastat, et tuleb mõnel õhtul mulle külla.. nüüd täna oli see tähtis päev siis. Ma tean, et talle meeldib šokolaad ning ma pole kunagi kuulnud teda rääkimas sellest, et mandlid kuidagi vastumeelsed oleks... seega oli ainuõige valik teha šokolaadi-mandliküpsiseid, mille retsept mul juba pikemat aega proovimist ootas. Täiesti kobedad präänikud tulid.
Allikat kahjuks ei mäleta.. internet igal juhul.

500 ml jahu
200 g soolata võid
1 muna
100 g suhkurt
1 tl vanilliekstrakti
80 g kakaopulbrit
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g mandlilaaste
120 g tumedat šokolaadi





Vahusta toasoe või ning suhkur. Sega teises kausis jahu, kakaopulber, sool ning küpsetuspulber. Lisa või-munasegule muna ning vanilliekstrakt ja sega korralikult. Lisa jahusegu võile ning sega korralikult läbi. Haki šokolaad peeneks ning sega koos mandlilaastudega taignale. Veereta segust väikesed pallid ning aseta küpsetuspaberile. Suru kahvliga lapikuks ning küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.
Antud kogusest sain seekord 30 küpsist.

Ahjuvorm sealihaga

Vägagi pühapäevane toit. Tervislik, lihtne ning natukene aeganõudev. Kuigi algul arvasin, et toidu saab ahjust kätte nii 1 tunniga siis tegelik ajakulu oli umbes 1,5 h. Pärast pikaleveninud ootamist toidulõhnades tundus valminud toit eriti mõnus. Retseptis kasutatud Knorri Grill Krydda maitseainet mis härrale tõi lapsepõlve meelde.. :)

500 g sealiha, kuubikuteks lõigatud
5-6 kartulit
4 porgandit
1 kaalikas
200 g külmutatud herneid
100 g külmuatud rohelisi ube
2 spl oliiviõli
Sool, pipar
Knorri Kött & Grill Krydda




Koori juurviljad ja lõika kuubikuteks. Pane ahjuvormi ning lisa peale hened, oad.Piserda peale oliiviõli ning maitsesta soola, pipraga.  Maitsesta lihakuubikud ning tõsta juurviljade peale. Kata ahjuvorm kaane või fooliumiga ning küpseta 200 kraadi juures u. 1,5 h.

pühapäev, 20. veebruar 2011

Punase pesto pasta

Kuna eelmine kord olin pesto pasta tulemusega väga rahul ning õhtul ootasid kodus mitu eriti näljast suud, sai kiiresks pastakasmeks valitud taas pesto. Seekordne valik oli küll punane pesto. Väga ausalt vastates meeldis mulle isiklikult rohelise pestoga toit paremini, kuid kindlasti vahelduse mõttes tasub proovida.

300 g pastat
100 g sinki
4 spl punast pestot
1 šallottsibul
2 küüslauguküünt
4 spl riivitud parmesani




Keeda pasta pakil oleva õpetuse järgi, kurna ning vala üle külma veega.  Kuumuta pannil veidi pesto pealt saadud õli ning prae selles hakitud sibul ning küüslauk. Lisa pannile hakitud sink. Prae mõned minutid ning lisa pesto. Sega hulka keedetud pasta ning kuumuta kõik läbi. Serveerimisel lisa riivitud parmesan. PS. singi-pestosegu on ise juba soolane ning juurde pole vaja panna!

kolmapäev, 16. veebruar 2011

Lihtne tuunikalasalat

Enamus minu tuttavaid teab, et ma pole suurem asi kalasõber. Ainuke kalaline mis mulle maitseb ja mida ma ei pea "taluma" on tuunikala...Vahel harva tuleb tuunikala järgi lausa isu ning täna oli see päev. Lisaks huvitav maitseaine ning kiire ja kerge õhtusöök valmis.. .

140g tuunikala vees
100g keedetud riisi
100g kurki
125g kirsstomateid
2 spl lahjat majoneesi
1 tl SM Lime&Mint maitseainet








Sega kõik lihtsalt kokku!

laupäev, 12. veebruar 2011

Sidrunikook

Õhuline ning paras segu hapust ning magusast. Kooki tuleb suhteliselt palju ning seetõttu sobib küpsetada siis kui ootad külalisi... Kasutasin vormi suurusega 40x25.

320 g toasooja võid
320 g suhkurt
6 muna
6 spl piima
3 suure sidruni riivitud koor
400 g jahu
4 tl küpsetuspulbrit
Kate:
3 suure sidruni mahl
250 g suhkrut





Sega kõiki asju köögikombainis paar minutit. Vala küpsetuspaberiga vooderdatud ahjuvormi ning küpseta 160 kraadi juures 40 minutit. Lase veidi jahtuda ning tõsta kook koos paberiga vormist välja. Lase veel veidi jahtuda ning eemalda küpsetuspaber. Aseta kook restile jahtuma. Sega kokku suhkur ning sidrunimahl ning määri lusikaga soojale koogile. Lase lõplikult jahtuda ning lõika tükkidesks.

Sealiha paprikaga

Jällegi GF lainetel. Täna leidsin omale jällegi ühe uue lemmiku mis võlub lihtsuse ning mõnusalt tulise maitsega.
Soovitan kindlasti järele proovida!

1 spl oliiviõli
2 šallotsibulat
400 g seafileed
250 g seeni
1,5 spl paprikapulbrit
1 spl tomatipastat
200 ml puljongit
100 ml rõõska koort (35%)
musta pipart





Kuumuta oliiviõli ning prae selles umbes 10 minutit peeneks hakitud sibulaid. Haki seened ning tükelda seafilee. Lisa need pannile ning pruunista 3-4 minutit kõrgel kuumusel. Lisa paprikapulber ning kuumuta veel.
Lisa tomatipasta ning puljong ning kuumuta veel 10 minutit.  Lisa rõõsk koor ning pipar ning kuumuta läbi.

reede, 11. veebruar 2011

Pesto pasta

Esiteks on minu meelest sellel toidul nii lahe nimi. Teiseks avastasin, et pole oma uuest GF ajakirjast peale küpsiste veel midagi teinud. Töönädala lõpetuseks sobis suurepäraselt imekiire ja vägagi maitsev pasta. Natuke küll muudetud... aga näpuga ajan ma järge päris vähestes retseptides...

250 lingune pastat
150 sinki
4 spl rohelist pestot
100 ml rõõska koort (35%)
2 spl seedermänniseemneid






Keeda pasta pakil oleva õpetuse järgi. Samal ajal kuumuga pesto ning lisa kuubikuteks lõigatud sink. Lisa rõõsk koor ning kuumuta umbes 5 minutit. Kurna pasta ning sega kastmega läbi. Serveermisel puista peale seedermänniseemneid.  PS. kuna sink ja pesto on soolased siis seda eraldi lisada ei ole vaja!

Argisupp

Tihti on nii, et parimad asjad on kõige lihtsamad. Väga argine, kuid vägagi maitsev supp tuli välja. Kokku pandud täpselt nendest asjadest mis kodus täna olemas olid. Isu oli supi järele, kuid erilist kokandustuhinat peal just ei olnud.

2 tl oliiviõli
300 g kanahakkliha
4 kartulit
1,5 l puljongit
1 pakk külmutatud juurvilju (250 g)
1 spl hakitud peterselli
1 spl tomatipastat






Kuumuta potipõhjas õli. Pruunista hakkliha ning lisa puljong, juurviljad ja tükeldatud kartul. Keeda 15 minutit ning sega sisse tomatipasta ja pusta peale hakitud petersell.

neljapäev, 10. veebruar 2011

Praetud riis

Lihtne panniroog kuid maitseb suurepäraselt.

1 spl seesamiõli
500 keedetud sõmerat riisi
1 väike hiina kapsas
2 porgandit
100 g külmutatud herneid
2 muna
Soola
Pipart






Kuumuta pannil õli. Lisa keedetud riis ning hakitud hiina kapsas. Riivi porgand ning lisa koos hernestega pannile. Kuumuta kõik läbi. Klopi munad lahti ning lisa toitu pidevalt segades pannile.  Maitsesta soola ja pipraga.

teisipäev, 8. veebruar 2011

Vasikaliha lõigud

Meditsiinilistest põhjustest tingituna on minu viimase nädala menüü koosnenud kohupiimakreemidest, tarretistest ning muust lurrist. Täna tõmbas poes kohe eriti lihaleti juurde ning koju sai toodud veiseliha praelõigud. Täpsemalt polnud küll mõtteid mida nendega tegema hakata kuna Osso Bucco jaoks olid nad liiga nirud... Appi tulid jällegi minu lemmikud raamatud ning valituks osutus Silver Spooni kõige lihtsam vasikaliha retsept... tegemist peaks olema lausa milaanopärase lihaga kuigi kukkus väja nagu tavaline paneeritud praelõik... Tuleb ikka Osso Bucco ära proovida.

3 veise praelõiku
50 g riivsaia
2 spl võid
1 muna
Sool
Pipar










Kuumuta pannil või. Kasta lihalõigud munasse ning seejärel riivsaia. Prae keskmise kuumusega pannil mõlemalt poolt umbes 10 minutit.

Rabarberi purukook

Kogu sügavkülma rabarberivaru läks selle koogi põhjaks. Sellel suvel tuleb kindlasti palju palju palju rabarbereid sügavkülma panna kuna valminud magustoit on üks mu uusi lemmikmaiustoite. Krõbe, hapu, karamell... (meenutades twixi reklaami...)
600 g külmutatud tükeldatud rabarberit
120 g soolata võid
2 dl suhkurt
1 dl heledat muscovado suhkurt
1 dl jahu
3 spl mandlilaaste















Sulata rabarber ning aseta pirukavormi põhjale. Sega või, suhkrud ja jahu kuni saad ühtlase purulaadse massi. Vala mass rabarberitele ning puista peale mandlilaastud. Küpseta 200 kraadi juures 40 minutit. Serveeri vaniljekastme või jäätisega.