laupäev, 23. aprill 2011

Kartuli-redise salat

Üks vähestest retseptides mille proovisin ära eelmise kuu GF'st. Pärineb nn lisandite leheküljelt ning see on antud ajakirjas ka minu kõige lemmikum lehekülg. Iga kuu mõned nõuanded mida pakkuda "lihalise" kõrvale, mis oleks uus ja huvitav. Antud toit on ka minu esmane katsetus murulaugua ja tuleb välja, et ellu jäin... ;)


500 g värskeid kartuleid
200 g rediseid
3 spl hapukoort
1 tl sinepit
Murulauku
Soola










Koori kartulid, viiluta ning keeda soolaga maitsetatud vees 8-10 minutit. Vala vesi ära ning lase umbes 10 minutit kartulitel jahtuda. Viiluta redised ning sega kartuliviiludega. Sega hapukoore ning sinepiga. Maitsesta soolaga ning lisa hakitud murulauk.

Kalkunikotletid

Paar nädalat tagasi sai grill esimest korda kuumaks aetud. Ning esimesed asjad mis grillile läksid, olid just need kotletid. Mahlased ning tervislikud ja sobivad suurepäraselt argiõhtusse. Veiniklaasiga terrassil grillimine peale keerulist tööpäev... mõnus..


450 g hakitud kalkunirinnaliha
3 spl riivsaia
1 dl piima
2 muna
3 spl ketšupit
2 purustatud küüslauguküünt
Soola, pipart







Lisa riivsaiale piim ning lase paisuda. Klopi lahti munad ning sega hakklihaga. Lisa paisunud riivsai, küüslauk ning ketšup. Maitsesta soola ja pipraga ning küpseta grillil 3-4 min mõlemalt poolt.

Kalkunihakkliha-pesto pasta

Uue asjana leiab poest hakitud kalkuni rinnaliha mis on ütlemata tervislik ning vähese rasvaga. Seda sai kasutatud ära siis selles pastas ning tulemus oli ütlemata mahlane ja maitsev.

250 g pastat
450 g hakitud kalkuni rinnaliha
2 spl pestot
2 küüslauguküünt
1 pakk Valio 5% toidukoort
Soola, pipart











Keeda pasta pakendil oleva juhendi järgi. Prae hakkliha ning lisa pesto. Kuumuta mõned minutid ning lisa toidukoor. Kuumuta uuesti läbi ning maitsesta soola ja pipraga. Sega kokku keedetud pastaga.

laupäev, 16. aprill 2011

Spinatisalat

Poes jäi silma pakk baby spinatit ning tulemuseks oli mõnus ja kiire salat mis sobib kergeks õhtusöögiks.

100 g värsket spinatit
1 tuunikala konserv (õlis)
1 suur tomat
1 tl valge veini äädikat
Soola, pipart










Loputa spinat ning lase veidi nõrguda. Vala ära konservilt nii palju õli kui võimalik ning lisa spinatile. Lisa tükeldatud tomatid ning maitsesta.

neljapäev, 7. aprill 2011

Küpsised

Eelmine nädal linnapeal käies hakkas silma selline tore klaasist ja kaanega anum. Sai see siis ära ostetud. Koju saabudes algas pingeline mõttetöö, et mida ma sinna siis nüüd sisse ka panen. Rõõmsad värvilised küpsised tundus olevat esimene valik. Kahjuks tuli mul jällegi tõdeda, et kunstiline külg minul puudub. Mõtteid nagu oleks aga käed ei suuda seda kuidagi valmis teha. Ikka on tegemist loperguste kaunistustega. (siinkohal meenutades oma roosa-rohelist loomingut)  Õnneks maitseomadusi vildakad naeratused ei mõjutanud.

170 g toasooja soolata võid
200 g suhkurt
2 muna
Vanilliekstrakti
300 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola













Vahusta omavahel või ning suhkur. Lisa segades munad ning vanilliekstrakt. Lisa jahu, küpsetuspulber ning sool. Kata ning hoia üleöö külmikus. Rulli taigen lahti ning lõika vormidega välja küpsised. Küpseta 200 kraadi juures 8 minutit. Kata glasuuriga

Baklažaaniga pasta

Jälle tuleb tõdeda, et tihti sünnivad laiskusest täiesti lahedad uued maitsed. Seekord oli tegemist jällegi tegemist olukorraga, kus pood tundus ütlemata kaugel olevat ning eriti palju valikuid polnud ka külmikus. Baklažaanist ning prosciutto singist sai mõnus vürtsine taldrikutäis.

250 g pastat
2 tl õli
100 g prosciutto sinki
1 keskmine baklažaan
2 küüslauguküünt
1 tl chillipulbrit
800 g purustatud tomateid
1 tl soola











Keeda pasta. Kuumuta pannil õli ning prae baklažaan pehmeks. Lisa tükeldatud sink, purustatud küüslauk ning chillipulber. Prae läbi ning lisa tomatikonservid. Maitsesta soolaga ning hauta 10 minutit. Sega pastaga ning serveeri.

Pardikoivad apelsinidega

Paar kuud tagasi sai esimest korda tehtud pardikoibasid. Tulemus oli suurepärane ning kui eelmisel nädalavahetusel tuli mõte midagi erilisemat süüa teha, sai otsus tehtud pardikoibade kasuks. Tulemus oli ütlemata mõnus, kuid tuleb tunnistada, et eelmine kaste sobis minu maitsemeelele paremini.


2 pardikoiba
soola, pipart
100 ml apelsinimahla
100 ml punast veini
2 spl mett
1 apelsin









Hõõru pardikoivad soola ja pipraga kokku. Sega omavahel apelsini mahl, vein ja mesi. Koori ning viiluta apelsin. Aseta ahjuvormi põhja apelsiniviilud, nende peale pardikoivad ning vala üle kastmega. Kata ahjuvorm fooliumiga ning küpseta 200 kraadi juures 50 minutit. Eemalda foolium ning küpseta veel 10 minutit, kuni liha pruunistub.

laupäev, 2. aprill 2011

Sinihallitusjuustu pasta

Lõpuks ometi siis tagasi onlines. Kuigi olen aegajalt siia kirjutanud on need postitamata jäänud, kuna pole piltidega olnud aega tegeleda. Nüüd siis panen mitu asja korraga üles jälle... nagu mul viimasel ajal nagunii kombeks on saanud. Üritan end parandada aga probleem pole mitte niivõrd selles kirjutamises kui just piltidega mässamises :)

250 g pastat
1 tl oliiviõli
1 küüslaugu küüs
2 spl hakitud kappareid
400 purustatud tomateid
100 g sinihallitusjuustu
Soola, pipart
1 tl tüümiani












Keeda pasta. Kuumuta potipõhjas oliiviõli ning prae selles purustatud küüslauk. Lisa purustatud tomatid ning hakitud kapparid. Lase keema ning lisa tükeldatud sinihallitusjuust. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa tüümian. Sega enne serveerimist pastaga läbi.

Kakaokissell

Tegemist on magustoiduga mis sai valmistatud juba kuu aega tagasi, kuid siiani pole veel jõudnud postitust üles panna. Selle kirjutamine nüüd toob soovi jällegi üks ports kisselli teha... :) Tõeline klassika ning palju parem kui igasugusued poes müüdavad pudingud.

1 liiter piima
100 g suhkurt
2 spl kakaod (ilma suhkruta)
1 dl külma vett
3 spl tärklist
2 spl Marianne kommide puru










Sega kausis suhkur ning kakao. Kuumuta piim keemiseni ning vala juurde suhrku-kakao segu. Kuumuta uuesti keemiseni. Sega tärklis ning külm vesi ning nirista pidevalt segades piima hulka. Kuumuta kuni segu pakseneb, kuid ära uuesti keema lase. Tõsta kissell kausidesse ning kata kiirelt toidukilega, et vältida "naha" tekkimist magustoidule. Serveerimisel puista peale purustatud piparmündikomme

Feta-kana salat

Pärast nädalast puhkust saarel, kus värske salat oli ilmselgelt defitsiit ning enamuste söögikordade juures olid nii värske sai kui ka friikartulid, oli esimeseks toidusooviks koju jõudes mõni kerge salat. Muidugi tuleb ausalt üles tunnistada, et sellel öösel kui lennujaamast koju sõitsime võtsime teepealt kaasa burksi.. :)  Õhtusöögiks sobiv salat ning valmistamine võttis aega umbes 5 minutit, kui arvestada ka sisse see aeg mis kulub asjade külmikust võtmiseks :)

1 jääsalati pea
3 tomatit
1 pikk kurk
300 g Rannamõisa Suitsutatud broilerikintsuliha
200 g fetakuubikuid
Salati peale majoneesi/Küüslaugukastet
Musta pipart









Haki kõik asjad ning sega kausis kokku. Tõsta taldrikule ning vala peale kaste, maitsesta musta pipraga.

Ühepajatoit

Tegemist on klassikalise toidu eriti kiire versiooniga, kuna ühepajatoidu juurviljad tulevad vaakumpakendist ning on mõnusalt väikesekt tükeldatud, et vähendada toidu valmimise aega.

1 pakk ühepajatoidu segu
1 pakk kalkunihakkliha
1 tl sojakastet
1 puljongikuubik
Soola, Pipart
0,5 l vett
Petersell
Till

Kuumuta pann ning pruunista hakkliha. Lisa pannile ühepajatoidusegu ning maitsesta. Lisa pannile vesi ning hauta umbes 20 minutit. Serveerimisel puista peale peterselli või tilli.