pühapäev, 29. mai 2011

Rabarberimuffinid

Üritan see aasta rabarberiajast võtta nii palju kui võimalik. Muidu juhtub nagu iga aasta, et rabarberikoogi isu tuleb täpselt siis kui hooaeg ammu läbi. Täna läksid küpsetamisele mõnusa purukattega muffinid. Pooled jäid koju ning pooled tulevad homme kontorisse kaasa.

300 g jahu
330 g pruuni suhkurt
1 tl soola
1 tl soodat
1 tl kaneeli
1 muna
200 ml keefiri
130 ml päevalilleõli
250 g tükeldatud rabarbereid
Kate:
100 g suhkurt
30 g  võid
1 tl kaneeli


Sega jahu, suhkur, sooda, sool ning kaneel. Teises kausis sega omavahel muna, keefir ning õli ning lisa jahusegule. Sega sisse ka tükeldatud rabarberid ning tõsta muffinivormidesse. Sega katte koostisosad ning puista vormidesse. Küpseta 190 kraadi juures 18 minutit.

Brokkoli-kodujuustuvorm

Jätkates tervisliku menüüga sai täna kokku pandud mõned eriti mõnusad asjad. Tulemuseks suurepärane vormiroog.
450 g brokkolit
2 muna
300 g kodujuustu
150 g kanahakkliha
Soola
Pipart










Vala brokkoli väikese ahjuvormi põhja. Klopi kausis lahti munad ning lisa kodujuust ja kanahakkliha. Sega kõik läbi ning maitsesta soola ja pipraga. Küpseta 200 kraadi juures 35 minutit.

laupäev, 28. mai 2011

Singi-porru pirukas

Tänase päeva teine toit ehk "mitte nii tervislik." Poisid said lõuna-/õhtusöögiks suure vormitäie pirukat. Lahtised pirukad on kindlasti üks selliseid toite, mis meeldivad üsna paljudele. Erinevate katete vahel valides, leiab oma lemmiku igaüks.. minu lemmikuks on klassikaline quiche lorraine aga tänaseks inspiratsiooniks oli Julia Childsi lemmik porru-peekoni pirukas.


500 g soolast muretaigent
300 g maasinki
2 porrut
100 ml rõõska koort (10%)
100 g riivitud juustu
3 muna
Soola
Pipart







Kuumuta ahi 200 kraadini. Rulli muretaigen lahti ning suru pirukavormi põhja ning äärtele. Torgi kahvliga põhja augud ning küpseta 10 minutit. Prae pannil tükeldatud sink ja porru. Klopi lahti munad, lisa koor ning riivitud juust. Maitsesta juustusegu soola ning pipraga. Küpseta 20 minutit.

Täidetud suvikõrvits

Kuidagi märkamatult on juhtunud nii, et enamus viimaseid postitusi sisaldavad suvikõrvitsat. Kuna avastasin selle enda jaoks alles sellel kevadel siis nüüd teen kaotatud aega tasa. Tegelikult tegemist ühe mõnusa köögiviljaga mis on tervislik ning täidab suurepäraselt kõhtu. Samuti sobib teda mitmeti maitsestada...  Tänaseks lõunasöögiks oli inspiratsiooniks uue GF retsept kus suvikõrvitsad olid täidetud lambalihaga aga valisin veidi kättesaadavama ning lahjema kanahakkliha.


2 tl oliiviõli
1 suvikõrvits
400 g purustatud tomateid
1 küüslauguküün
0,5 tl vürtsköömneid
0,5 tl cayenne pipart
0,5 tl kaneeli
1 tl suhkurt

150 g kanahakkliha
0,5 tl vürtsköömneid
0,5 tl cayenne pipart
0,5 tl soola
Peterselli

Kuumuta ahi 200 kraadini. Poolita suvikõrvits ning võta osa viljalihast välja. Piserda üle oliiviõliga ning küpseta ahjus 15 min.
Kuumuta poti põhjas õli ning lase selles pehmeks küpseda purustatud küüslaugul. Lisa maitseained ja sega läbi. Vala potti tomatikonserv ning lisa suhkur. Lase madalal kuumusel umbes 15 min haududa kuni vedeliku kogus on vähenenud. Sega hakkliha maitseainetega. Aseta hakklihasegu suvikõrvitsate sisse ning tõsta peale tomatikaste. Küpseta ahjus 20 min. Enne serveerimist puista üle peterselliga.

teisipäev, 24. mai 2011

Tervislik tomatisupp

Kuna eilsest jäi alles pool kogust küpsetatud baklazaanist ning suvikõrvitsast ning täna oli plaanis tomatisuppi teha siis sai need kaks omavahel kombineeritud. Väga vürtsikas ning toitev õhtusöök. Tundub siiski olevat jälle nn naistetoit kuna liha sisse ei lähe... Kõrvale paar Wasa näkileiba ning päikseline terrass ...

800 g purustatud tomateid
200 ml vett
0,5 portsjonit küpsetatud baklazaani ja suvikõrvitsat
0,5 puljongikuubikut
peterselli
riivitud parmesani











Kuumuta potis purustatud tomatid ning vesi. Lisa puljongikuubik. Lisa baklazaan ning suvikõrvits ja keeda 10 minutit tasasel tulel. Püreesta ning serveeri peterselli ning riivitud parmesaniga.

esmaspäev, 23. mai 2011

Grillitud suvikõrvits

Eile oli selline lihtne õhtu sõprade ning lihaga. Poest sai grillimiseks kaasa toodud ka mõned suvikõrvitsad ning kujutasin ette, et eks see üks naiste toit saab olema. Serveerisin neid hapukoore ning hakitud murulauguga. Minu suureks üllatuseks aga tõstsid ka mehed hea meelega omale grillitud suvikõrvitsat taldrikule ning mitte ainult ühe korra... Täna otsustasin samuti õhtusöögiks grillida suvikõrvitsaid ning serveerida neid koos kodujuustuga. Väga mõnus kooslus igal juhul. Kui kogu tervislik toit nii maitseks siis.....

2 suvikõrvitsat
2 spl oliiviõli
1 spl SM Lime & Mint maitseainet
0,25 tl tsillipulbrit
Soola








Lõika suvikõrvitsad umbes 1 cm paksusteks ratasteks. Vala kaanega kausi põhja oliiviõli ning lisa maiseained. Pane kaussi tükeldatud suvikõrvitsad ning raputa läbi nii, et kõik oleks ühtlaselt kaetud. Hoia külmas kuni grillimiseni.  Grilli keskmisel kuumusel mõlemalt poolt umbes 2-3 minutit.

Küpsetatud suvikõrvits ja baklazaan

Midagi kergemat kui kartult ning samuti maitsvam. Tuleb vaid oma lemmik maiseained käiku lasta ning tervislik toit valmib väga kerge vaevaga.

1 suvikõrvits
0,5 baklazaani
2 spl oliiviõli
1 spl grillmaitseainet
2 spl riivitud parmesani










Lõika suvikõrvits ning baklazaan väikesteks kuubikuteks. Sega kausis õli ning grillmaitseaine. Sega kuubikud õlis nii, et kõik on kaetud. Vala väiksesse ahjuvormi ning küpseta fooliumiga kaetult 180 kraadi juures 30 minutit. Võta foolium ära ning puista üle riivitud parmesanig. Küpseta grillreziimil veel 5 minutit.

Kartuli-hakklihavorm

Ei oska jällegi teiste kohta rääkida aga minul juhtub tihti nii, et minu ilusad plaanid tervislikumalt toituda rikub härrade soovimatus süüa toite kus sees ei ole liha. Püüan nüüd mõnda aega jälle selle probleemiga tegeleda ning prooviks seekord nii, et meestele suur portsjon mõnd lihaga ja rasvast toitu ja endale õhtuti midagi kergemat. Eesmärk on siis see, et lihaga toidust jätkuks kaheks õhtuks ning topelt peaks süüa tegema ülepäeviti. Esimeseks katsetuseks siis kartulivorm.

1,5 kg kartulit
3 muna
1 tl soola
0.5 tl pipart
2 spl pizzamaitseainet
2 spl oliiviõli
1 sibul
500 g hakkliha
1 spl hakklihamaitseainet
8 tomatit
1 dl punast veini
200 g juustu
50 g parmesani
1 tl pune

Koori kartulid ning riivi jämeda riiviga. Klopi lahti munad ning lisa sool, pipar ja pizzamaitseaine. Sega kartulid munasegus. Kuumuta pannil oliiviõli ning prae tükeldatus sibul. Lisa segule hakkliha ning pruunista. Tükelda tomatid ning lisa pannile. Vala peale vein. Kuumuta kogu segu umbes 10 minutit.
Esimese kihina vala ahjuvormi pool kartulitest. Aja käega laiali ning kata kogu hakklihaseguga. Peale jällegi ülejäänud kartulid ning riivitud juustude segu. Puista peale punet ning küpseta 200 kraadi juures fooliumiga kaetult 1 tund. 15 minutit enne küpsemisaja lõppu eemalda foolium, et toit pealt pruunistuks.

laupäev, 21. mai 2011

Maisihelbeküpsised

Soov teha küpsiseid mis oleks mõnusalt õhulised ja kerged ajendas katsetama küpsetamist maisihelvestega. Küpsiste tegemine on ääretult lihtne ning kokkuvõttes läheb aega umbes 10 minutit selleni, kui võid juba plaaditäie ahju lükata.


2 munavalget
Noaotsatäis soola
1 dl tuhksuhkurt
1 dl kookoshelbeid
5 dl maisihelbeid










Vahusta munad soolaga. Lisa pidevalt segades vähehaaval suhkur. Sega läbi kookos- ning maisihelvestega. Tõsta lusikaga ahjuplaadile väikesed pätsid ning küpseta 15 minutit 175 kraadi juures

neljapäev, 19. mai 2011

Rabarberikook

Rabarberikook on üks mu suurtest lemmikutest. Sõbranna juures rabarberikooki süües tuli ilmeks, et värsked rabarberid on juba täiesti poes saadaval ning eile sai üks punt koju ära toodud. Et endale asja natuke lihtsamaks teha sai kaasa ostetud ka üks muretaigen ning küpsetamise ettevalmistused võtsid umbes 5 minutit.


1 pakk Hagari muretaigent
2 suurt rabarberivart
3 spl muscovado suhkurt
0,5 tl kaneeli
2 dl hapukoort
2 muna
2 spl suhkurt
2 spl mandlilaaste








Rulli taigen lahti ning aseta väikesma pirukavormi põhja ning külgedele. Tükelda rabarber ning sega suhkruga. Vala segu taignale ning puista üle kaneeliga. Klopi lahti munad ning sega hapukoorega. Lisa munasegule suhkur ja mandlilaastud ning vala rabarberite peale. Küpsega 200 kraadises ahjus 40 minutit.

Peedirisotto

Kui kõik ausalt ära rääkida, pean alustama sellest kuidas ühel külmal talvepäeval jäi erinevaid toidublogisid külastades silma röstitud peedi tegemise õpetus. Sellest ajast saati on olnud mõte mingit toitu selle röstitud peediga teha, kuid tegudeni sai alles nüüd jõutud. Martha Stewarti kodulehelt leitud peedirisotto tundus suurepärane toit kuna sahtlis seisis ka poolik Arborio riisi pakk. Kui peedid röstida päev varem siis ei võta ka toiduvalmistamine eriti kaua aega..

2 suurt peeti
1 spl oliiviõli
1 sibul
2.5 dl arborio riisi
1 dl valget veini
3 dl kanapuljongit
1 dl riivitud parmesani
2 spl võid
Pipart

Peetide röstimiseks pole vaja teha muud, kui pestud peedid igaüks eraldi fooliumisse ning 225 kraadisesse ahju 1,5 tunniks valmima jätta. Koori ja tükelda valmis peedid.
Kuumuta potipõhjas õli ning lisa peeneks hakitud sibul. Prae pehmeks ning riis. Sega kõik omavahel läbi. Lisa vein ning kuumuta segades seni kuni segu on imbunud. Lisa väikeste koguste haaval segades puljong, lisades vedelikku juurde alles siis kui eelmine on peaaegu täielikult imbunud. Lisa riisile hakitud peedid, parmesa ning või. Maitsesta pipraga ning serveeri kohe.

Lõhefilee ahjus

Ma pole mitte kunagi varem lõhet teinud. Söönud olen elu jooksul kokku no oma 50 grammi seda... Aga kuna kodus on kalasõpru siis otsustasin pühapäevaseks lõunasöögiks teha ühe üllatuse. Kuna mul aga puudus täiesti igasugune maitsemõõdik siis lähtusin kõige klassikalisemast kalaküpsetusviisist ning foolium ja sidrun ajasid asja ära. Kalasõpradele igal juhul väga meeldis, mind jättis suhteliselt tuimaks..

500 g lõhefileed
2 spl majoneesi
0,5 sidrunit
valget pipart
värsket tilli







Lõhefilee foolimile, määri kokku majoneesiga, maitsesta pipraga. Raputa peale tihe kiht värsket hakitud tilli ning kõige peale õhukesed sidruniviilud. Küpseta 180 kraadi juures 25 minutit

pühapäev, 15. mai 2011

Garam Masala

Mina ei tea kuidas teistel kodus on... aga igal juhul minul on kapis küll palju asju mis on ostetud nii, et ma kindlasti tahan seda kunagi proovida aga kuidagi selleni jõudmine võtab aga... Pakk garam masala maitseainesegu oli samuti seisnud sahtlis juba mitu kuud. Ja mul on väga hea meel, et ma seda nüüd siis proovinud olen. Nii lihtne ja nii maitsev. Kidlasti on see segu palju vähem teravam kui varem proovitud Chicken Tikka segu ning sobiv just India toitudega tutvumiseks.

1 tl õli
400 g kanafileed
1 pakk SM Garam Masala maitseainesgu
3 dl vett
2 dl hapukoort
Serveerimiseks riisi, värsket peterselli














Kuumuta pannil õli ning lisa väikeseks tükeldatud kanafilee. Pruunista korralikult ning lisa maiseainesegu ning vesi. Hauta mõned minutid ning lisa hapukoor ning kuumuta kogu toit läbi. Serveeri riisiga ning raputa peale värsket peterselli.

Tuunikalapasta

Mõned päevad tagasi oli vaja teha õhtusöök ühele. Kuna külmik oli suhteliselt tühi ning pood tundus jube kaugel sai mõningatest kodus tavaliselt leiduvatest asjadest kokku päris mõnusa maitsega toit. Antud kogused on ühele portsjonile aga neid on imelihtne suurendada.

50 g pastat
1 tl oliiviõli
1 küüslauguküüs
1 tomat
2 spl külmutatud herneid
100 g tuunikala õlis
Soola, pipart









Keeda pasta. Kuumuta potipõhjas õli ning prae selles purustatud küüslauk. Purusta blenderis tomat või haki see pisikesteks tükkideks. Lisa potti ning kuumuta madalal tulel umbes 5 minutit. Lisa külmutatud herned ning veidi vett. Hauta 10 minutit. Lisa tuunikala ning kuumuta läbi. Sega kokku koos keedetud pastaga.

laupäev, 7. mai 2011

Mee-tsillimarinaadis kana

Esimeste ilusate ilmadega algab eestlastel grillihooaeg. Meie tirisme oma aparaadi õue juba aprilli keskel ning nüüdseks on juba oma 10 korda grill kuumaks aetud. Üheks selle aasta esimeseks marinaadiks sai mee-tsilli segu. Midagi sarnast sai ka talvel proovitud ahjus kuid grillil on tulemus ikkagi kordades parem.

12 kanakoiba
0,5 pudelit Felixi tsillikastest
2 spl mett
1 tl jahvatatud ingverit
3 küüslaugküünt
















Sega suures kotis omavahel tsillikaste ning mesi. Lisa ingver ning küüslauguküüned. Lisa kotti kanakoivad ning liiguta neid ringi seni kuni kõik tükid on marinaadiga kaetud. Lase seista vähemalt paar tundi (soovitavalt üleöö) Grilli kesmisel kuumusel.

Riisi-läätsesupp

Paar kuud tagasi jäi kohalikus poes silma pakk, kus olid kokku segatud erinevad läätsed, herned ning riis. See pakk seis kuni eelmise nädalani mul ilusti sahtlis kausside taga kuni köögi suurpuhastuse käigus ta sealt avastasin. Järgmine päev läks kohe ka supi keetmiseks. Lihata supi kohta oli tegemist väga hea supiga kuna ka meesterahvad sõid ning kiitsid. Õnneks on antud segu meil siin poes veel saadaval kuid seda saab ka õnneks ka ise teha.


1 pakk riisi-läätse segu
5 puljongikuubikut
2.5 l vett
800 g purustatud tomateid
4 purustatud küüslauguküünt
1 spl basiilikut
1 spl punet














Pane kõik asjad potti ning keeda madalal kuumusel umbes 1 tund.

Paprikane hakklihakaste

Üheks mu lemmikuks GF retseptiks on paprika-sealihakaste. Kuna kapis vajas tegemist üks kalkunihakkliha siis sai proovitud seekord seda lemmikut veidi teistmoodi teha. Tulemuseks väga mahlane ja mõnus toit.

450 g kalkunihakkliha
250 g shampinjone
1 tl oliiviõli
2 küüslauguküünt
1 spl paprikapulbrit
100 ml rõõska koort (10%)






Kuumuta pannil õli. Prae hakkliha ning viilutatud shampinjonid. Lisa pannile purustatud küüslauk ning paprikapulber ning prae veel mõned minutit. Lisa koor ning kuumuta läbi.

Šokolaadi-mandli küpsised

Mõnda aega tühjalt seisnud purk lihtsalt nõudis uusi küpsiseid. Samuti oli juba päris pikalt seisnud riiulis üks avamata mandliessents. Netis ringi surfates päris enda meele järgi retsepti ei leidnud ning mitmest erinevast ideest kokku just sellised küpsised. Seest veidi pehmed ning pealt krõbedad ning vägagi kakaosed! :)

150 g võid
200 g suhkurt
2 tl vaniljesuhkurt
3 spl kakaod
0,5 tl mandliessentsi
2 muna
200 g jahu
0,5 tl küpsetuspulbrit












Sega omavahel toasoe või, suhkur, vanlijesuhkur, kakao ning mandliessents. Lisa munad ning küpsetuspulbriga segatud jahu. Pane segu umbes 15ks minutiks külmikusse. Vormi ahjuplaadile küpsised ning küpseta 180 kraadi juures 10 minutit.

Jogurtikook

Pühade nädalavahetuseks sai tehtud üks lahja kuid maitsev kook küpsiste ning maasikatega. Muidugi see "lahja" olek aitab vähe kui kook ise on umbes 2 kg :)  Maitsvuse kohta räägib see, et teise päeva õhtuks polnud tükkigi järgi..

2 pakki kakaoga küpsiseid
100 g võid
1 kg kirsijogurtit
1 pakk vanilje kohupiimapastat
300 g maasikaid
60 g zelatiini
1 pakk maasika tarretisepulbrit








Purusta küpsised ning sega sulavõiga. Suru koogivormi põhja ning lase külmikus seista umbes tund. Tükelda pooled maasikatest ning sega jogurti ning kohupiimapastaga ühtlaseks. Sulata vees paisunud zelatiin ning sega jogurtile lisaks. Vala põhjale ning aseta külmikusse. Lase paar tundi seista. Viiluta maasikad ning aseta koogile. Valmista tarretisesegu ning vala maasikatele. Lase seista üleöö.