kolmapäev, 25. jaanuar 2012

Kook banaani ja rummiga

Magustoiduks oli seekord väga mõnus banaanine ja rummine kook! Ja need mulle juba meeldivad! Samuti oli põhi päris mõnus ning juba läksid mõtted lendu kuidas seda põhja ka mõne teise koogiga kasutada saaks.

110 g võid 
2 spl suhkrut
1 muna
0,5 tl vanilliekstrakti
200 g jahu
250 ml peenelt purustatud india pähkleid
2 muna 
0.5 dl suhkurt
2 spl jahu
200 ml rõõska koort (35%)
4 spl tumedat rummi
4 banaani, kooritud ja viilutatud
100 ml aprikoosimoosi+ 1 apelsini mahl.


Vahusta või ja suhkur. Lisa muna ning vanilliekstrakt ning jätka vahustamist. Sega juurde jahu ning pähklid. Suru taigen pirukavormi põhjale ning aseta 30ks minutiks külmikusse. Aseta pirukapõhjale foolium ning kata see riisiga. Küpseta pirkuapõhja 175 kraadi juures 15 minutit. Eemalda riis ja foolium. 
Vahusta munad ja suhkur. Lisa jahu, koor ja rumm ning sega kuni kõik on ühtlane. Vala segu pirukapõhjale ning küpseta 175 kraadises ahjus 20 minutit. Aseta koogile viilutatud banaanid. Kuumuta aprikoosimoos koos apelsinimahlaga ning vala läbi sõela. Pintselda kuuma zeleega üle kogu kook ning pööra eriliselt tähelepanu, et banaanid saaksid kõik korralikult kaetud. (banaanid ei lähe koogil siis pruuniks)

Pollo Rancho Luna, Kuuba kanaroog

Kui päris aus olla, siis see toit sai valitud selle ilusa nime pärast. Koostisosad tundusid ka kõik täiesti OK olevat ning oodata oli päris huvitavat toitu. Tulemus oli tõesti omapärane ning minule meeldis see selle õhtu toitudest kõige enam. Õhtul koju sõites tuli välja, et meie peres olid sellel õhtul kõigil oma lemmikud, et üksmeelega me ei hiilganud :)  Kana oli päris tugevalt tsitruselise maitse omandanud ning suure tõenäosusega on see üks kanatoit mida sooviks ka mõnel argiõhtul teha. 

6 spl oliiviõli
6 küüslauguküünt
2 sibulat
125 ml apelsinimahla (värskelt pressitud)
125 ml sidrunimahla (värskelt pressitud)
80 ml valget veini
6 kanakintsu
Soola, pipart






Kuumuta pannil 3 spl õli ning kuumuta läbi purustatud küüslauguküüned. Sega kausis kokku ülejäänud õli, hakitud sibulad, apelsinimahl, sidrunimahl ning valge vein. Lisa ka küüslauk ning sega korralikult läbi. Tõsta kanatükid ahjuvormi põhja, maitsesta soola ja pipraga ning vala seguga üle. Küpseta 175 kraadi juures tund aega ning kasta aegajalt kastmega.

Empanadas

Kui varem seostus pühapäeva õhtu sellega, et järgmine päev pidi jälle tööle minema siis nüüd ootan seda kui aega heade sõprade ja hea toiduga. Hea nädal kokku võtta ning uut positiivselt alustada. Viimane õhtusöök oli Kuuba teemal. Päris raske oli leida retsepte, mis ei ole päris tavalised ning mille koostisosad oleks meil ka saadaval. Eelroaks sai valitud ühed lihtsad pirukalised. Tavalised, ei midagi väga erilist. Aga vabalt midagi sellist, mida näiteks teeks suvel piknikule kaasa.

200 g jahu
0,5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
1 spl suhkrut
230 g toorjuustu
110 g võid
1 muna







Singi-juustu täidis:
100 g riivitud juustu
100 g küpsetatud kanatükke
2 küüslauguküünt
0.5 tl purustatud köömneid
soola, pipart,


Sõelu jahu ning sõelu seejärel veelkord koos suhkru, soola ja küpsetuspulbriga. Mikserda kokku toorjuust ja või ning lisa jahusegu. Tõsta vähemalt 30ks minutiks külmikusse. Kuumuta ahi 175 kraadini. Rulli tainas ning lõika välja ringikujulised tükid. Tõsta igale tükile veidi täidist ning suru taignaääred kokku. Pintselda munaga ning küpseta 20 minutit. 


kolmapäev, 18. jaanuar 2012

Aasiapärane riis loomalihaga

Tuleb välja, et ma ei ole päris ammu enam oma GF ajakirjadest teinud. Tänane õhtusöök oli rubriigist " tee midagi uut õhtusöögiks" ning just seda see oli. Igal juhul soovisid sööjad ka teist taldrikutäit. Toit valmib kiirelt ning on mõnusalt omapärase maitsega.

150 riisi
250 g loomaliha
2 spl sojakastet
1 küüslauguküüs
0,5 tl musta pipart
0,5 tl suhkrut
1 spl riisiveini
2 spl seesamiõli
2 muna
1 suur porgand, ribadeks lõigatud.
2 spl magusat tsillikastet





Keeda riis ja tõsta kõrvale. Lõika loomaliha väga väikesteks tükkideks. Sega omavahel sojakaste, pipar, suhkur ja riisivein. Tõsta selle segu sisse lihatükid ning lase vähemalt 30 minutit seista.  Kuumuta pannil 1 spl õli ning prae kiirelt lihatükid. Tõsta kõrvale ja hoia soojas. Tõsta pannile porgandid ning prae ka need läbi. Lükka porgandid kõrvale ning tõsta pannile ka riis ning kuumuta läbi. Samal ajal kui praed porgandeid kuumuta teisel pannil teine spl õli ning prae kaks muna. Ära prae muna mõlemalt poolt vaid jäta munakollane pooltooreks, sellest saab lõpuks mõnus kaste toidule. Tõsta kaussi riis, liha ja porgandid ning kõige peale praegud muna. Piserda üle magusa tsillikastmega ning sööma asudes tõmba noga läbi muna nii, et munakollane riisi peale voolab...

teisipäev, 17. jaanuar 2012

Vaarika semifreddo

Retsept Silver Spoonist.. aga no mis kogused?!?! Nagu tundmatute asjadega ikka järgisin esimene kord suhteliselt täpselt retsepti. No järgmine kord vähendan kogust vähemalt poole võrra. Siis peaks olema nii palju, et ühel õhtusöögil jõuaks ära süüa ja ei ole enam seda, et suur potsik semifreddot meeleheitlikult mind garaazist hüüab! Ja iga päev seda süüa küll ei saa, sest selles portsus on ikka mustmiljon kalorit :) Hea oli igal juhul. Enne külmutamist, külmutatuna, sulanuna... nämm..

6 muna
250 g suhkurt
800 ml rõõska koort (35%)
350 g vaarikaid











Vahusta munad ja suhkur vesivannil kuni segu pakseneb. Tõsta kauss veevannist välja ning jätka vahustamist, kuni segu on jahtunud. Vahusta rõõsk koor tugevaks vahuks. Purusta vaarikad. Sega kõik ettevaatlikult omavahel kokku ning vala kilega vooderdatud vormidesse. Lase üleöö sügavkülmas olla ning võta umbes 15 minutit enne serveerimist külmast, et oleks parem tükke lõigata.

Juustusuflee

No kui päris hästi järele mõelda, siis see toit oleks pidanud olema meie prantsuse õhtusöögil. Aga kuna retsept oli Silver Spoonist siis ilmselgelt võis seda ka itaaliapärase õhtusöögi eelroaks valmistada. Tegemist oli minu esimse sufleekogemusega ja tulemusega võib täiesti rahule jääda. Tõsi, paarist vormist tuli segu välja aga noh, ega see maitset ei rikkunud ;)  Antud kogused 6'le väikesele vormile.

25 g võid
40 g jahu
500 g piima
soola, pipart, muskaatpähklit
200 g emmentali juustu
4 muna
20 g võid
3 spl riivsaia







Sulata potis või ning lisa pidevalt segades jahu. Vala pidevalt vispliga segades juurde piim, maitsesta ning lase vähemalt 20 minutit madalal tulel keeda. Tõsta tulelt ning vala kuumakindlasse kaussi. Riivi juust ning tõsta kastmega kauss keeva veega poti peale. Vett peaks olema nii palju, et kausi alaosa päris vette ei ulatu. Tõsta kaussi riivjuust ja sega seni kuni juust on sulanud. Jahuta segu. Eralda munavalged kollastest ning sega munakollased ükshaaval juustumassi sisse. Vahusta munavalged ning sega õrnalt ülejäänud seguga.  Määri vormid võiga ning puista üle riivsaiaga. Tõsta jahtunud segu vormidesse. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit, seejärel alanda kuumust 180 kraadini ning küpseta veel 5 minutit.

Tomati bruschettad

No bruschettad on sellised suupisted mis kindlasti ei vaja näpuga retseptis olemist aga panen ikkagi kirja enda versiooni.

1 suur ciabatta
3 küüslauguküünt
3 spl oliiviõli
5 ploomtomatit
peotäis värsket basiilikut











Lõika ciabatta viiludeks ning pintselda need oliiviõliga. Tõsta viilud, õline pool all, ahjuplaadile. Lõika üks küüslauguküüs pooleks ning hõõru poolikutega viilud üle. Grilli 180 kraadi juures umbes 5 minutit. Tükelda tomatid ning lisa purustatud küüslauguküüned ning hakitud basiilik. Vala peale oliiviõli ning tõsta vahetult enne serveerimist röstitud ciabattaviiludele.

Sealiha mustika-mee kastmes

Sellest lihast oli raamatus väga ilus pilt.. selline mahlane ja marjane. Viga oli vist natukene lihatükkide paksuses, aga meie taldrikutele päris see toit ei jõudnud. Maitse oli päris huvitav aga midagi oli veidi paigast ära. Proovin seda mõnel argiõhtul uuesti ning veidi õhemate lihaviiludega.

25 g võid
3 spl oliiviõli
6 tk seakarbonaadi viile
Soola
200 ml punast veini
300 g mustkaid
100 ml mett








Sulata pannil või ning lisa oliiviõli. Pruunista liha ning maitsesta vähese soolaga. Vala peale vein ning lase haududa kuni enamus vedelikku on ära aurustunud. Purusta mustikad ning sega meega. Tõsta liha ahjuvorm nng vala üle mustikakastmega. Küpseta ahjus 200 kraadi juures 20 minutit

Suvikõrvitsa-tomati salat

Soov oli aastavahetuse söögiks pakkuda midagi kerget ning oluline oli ka, et toitudega oleks võimalik ringi liikuda. Prantsuse teemat alguses uurima hakates jäi mulle silma üks tomati-suvikõrvitsa lihakõrvane retsept. Kuna aga see oleks eeldanud just seda laua taga noa ja kahvliga istumist, sai asenduseks suvikõrvitsa ja tomati salat. Mõlemad head asjad ju. Mässamist natuke on kuid salat oli piisavalt huvitav, et praegu käivad peas juba mõtted millal jälle seda teha võiks..  Ja lõpuks serveerimisel on see salat veel ilus ka, mida enamat võiks veel oodata



5 tomatit
1 tl soola
0,5 suvikõrvitsat
1 küüslauguküüs
1 spl hakitud värsket basiilikut
1 tl hakitud värsket tilli
0,5 tl köömneid
3 spl oliiviõli
1 spl sidrunimahla
2 muna
4 spl mascarpone juustu
3 spl riivitud parmesani juustu
3 spl röstitud piiniaseemneid
80 g proscuitto viile 
veidi pipart

Alustuseks haki tomatit väikestekst tükkideks. Aseta sõelale ning puista peale sool. Lase kausi kohal nõrguda vähemalt 30 minutit aegajalt segades. Haki suvikõrvits väikesteks tükkideks ning vala suurde kaussi, lisa tomatid, purustatud küüslauk, õli, sidrunimahl, köömned, basiilik ja till. Sega kõik korralikult läbi. Sega munakollased mascarpone ning parmesaniga. Vahusta munavalged ning sega õrnalt mascarponesegu hulka.  Tõsta salat klaasidesse ning pane lusikaga vähehaaval peale ka kaste. Kata klaasid toidukilega ning lase külmikus vähemalt 4 tundi maitsestuda. Prae keskmisel kuumusel proscuitto viilud ning tõsta köögipaberiga kaetud taldrikule jahtuma. Serveerimisel torka singiviil klaasi ning puista peale piiniaseemned ning veidi pipart. 

reede, 13. jaanuar 2012

Sushi vol.1

Kui valikute hulka lisandus Jaapan, siis ilmselgelt tuli kõigile esimesena meelde SUSHI, sellest ei saanud ei üle ega ümber. Nüüd siis õnnelikult lõpetatud esimene suhsitegu ning tulemused päris korralikud. Tuleb tunnistada, et see on minu esimene ja arglik kokkupuude selle toiduga ning seepärast võibolla ei oska ka võrrelda kui hästi või halvasti midagi välja tuli. No nii palju võib omale tuhka pähe raputada, et marineeritud ingveri unustasime me avada.... kuigi purk seisis ilusti laual ning vägagi nähtavas kohas! Retsepti juurde panen igal juhul kirja ja loodan, et edaspidi ei unusta enam. Toorained olid nii "päris" kui meie kaubandusvõrk lubas ning töövõtteid sai päris palju uuritud. Kogustega on nii, et igaüks järgib oma maitsemeelt ning oleneb sööjatest. Meid oli 6 ning sushit jagus parasjagu.

300 g sushiriisi
3 spl riisiäädikat
3 spl suhkurt
1 tl soola
1 spl riisiveini (Mirin)
5 nori lehte
Makrapulgad,
Avokaado
Kurk
Lõhe
Wasabipasta
Marineeritud ingver
Sojakaste


Vala riisile vesi ning lase veidi seista ning vala ära. Korda seda mitu korda kuni vesi on selge. Keeda riisi kaane all umbes 15 minutit ning lase seejärel kaane all veel umbes 10 minutit seista. Sega omavahel riisiäädikas, sool, riisivein ning suhkur, võid segu veidi soojendada, et suhkur paremini sulaks. Vala riis välja suurde kaussi ning pidevalt näiteks ajakirjaga tuult tehes ning lusikaga segades piserda peale äädikasegu. Lase täielikult jahtuda. Võta nori leht, ning aseta läikiv pool bambusmatile. Peale tõsta riisi ning suru näppudega ühtlaseeks kihiks nii, et ülemine äär jääb sentimeetri ulatuses vabaks. Riisi peale tõsta sobivad täidised ning serveeri koos wasabipasta ning marineeritud ingveri ning sojakastmega

Jaapanipärane pastasalat

Tegelikult on päris raske saada autentseid toite kui ei ole väga palju vaba aega, et uurida ja puurida retsepte ning otsida erinevadi koostisosi mööda linna. Erinevad jaapani pastaroad olid küll üpris ahvatlevad kuid alati oli seal vähemalt 2 sellist "üliolulist" maitsetaime või koostisosa ilma milleta ei oleks see toit "see õige." Leidsin ühe suhteliselt lihtsa pastasalati, maitse oli veidi teistmoodi aga suhteliselt mitteinspireeriv, järgmine päev katsetasin kastmega veidi rohkem ning tulemus oli palju parem (mirin+sisse riivitud ingver+seesamiõli) siin kohal luban edaspidi rohkem oma sisetunnet usaldada, isegi kui on tegemist mingi rahvusköögiga mida ma nii hästi ei tunne. Armastan küll puhtaid maitseid, aga maitsetud asjad on lihtsalt igavad.


400 g munanuudleid
4 muna
2 spl riisiveini (mirin)
1 tl soola
250 g sinki
3 suurt porgandit
1 pikk kurk
5 spl seesamiõli
2 spl riisiäädikat
1 spl suhkrut
Roheline sibul


Keeda nuudlid ning lase jahtuda ning kuivada. Klopi munad lahti ning lisa sool ning riisivein. Prae kahes osas õhukesed omletid ning lase jahtuda. Keera rulli ning lõika viilud. Lõika singist, kurgist ja porgandist tikud. Aseta taldrikutele pasta ning sink, kurk ja porgandid. Sega omavahel õli, riisiäädikas ning suhkur. Piserda üle kastmega ning puista peale rohelist sibulat.

Cheddar Gougères

Kas pole mitte peen nimi juustupallile... igal juhul tuli eelmisel nädalal loosikübarast Prantsuse köök ning väikestviisi oli see ka meie aastavahetuse ürituse teemaks.  Mõnusad juustused küpsetised.. nõuavad küll veidi nikerdamist aga tulemus on vaeva väärt. Muide! Tegin 2 erinevat kogust ning teise segasin kokku köögikombainis. Esimene versioon, ehk siis käsitsi segatud oli ikka kordades parem. Teised ei kerkinud üldesgi nii hästi... lõhkusin taigna

115 g soolata võid
240 ml vett
0,5 tl soola
130 g jahu
4 suurt muna
120 g riivitud cheddar juustu











Sulata suures potis või ning lisa vesi ja sool. Lase keema tõusta. Tõsta tulelt ning lisa vispeldades juurde jahu kuni oled saanud sileda taigna. Lase taignal veidi jahtuda. Klopi ükshaaval sisse munad ning lisa lõpuks riivitud juust. Tõsta jäätisekulbi ning teelusikaga vormides ahjuplaadile väikesed pallid. (2 plaaditäit) Küpseta 220 kraadi juures 28 minutit, poole peal tõsta plaadid ahjus ringi, et saada võimalikult ühtlane tulemus. Võta plaadid ahjust ning torka iga väikese kukli alla väike auk ning aseta plaadile tagasi. Küpseta 200 kraadi juures veel 8 minutit