reede, 24. veebruar 2012

Pretzels

Need armsad kringlid sai valitud Saksa õhtusöögi nn. eelroaks. Kuigi tegelikult sai vist neid söödud enamuse õhtusöögi ajast. Viimane kringel kadus vist isegi peale magustoitu :) Tegemist on ühe müramist nõudva retseptiga ning võib öelda, et mul vedas kuna nende valmistamine ei jäänud minu peale! :) Tänud Moonikale

Taigen:

1kg jahu
260ml piima
260ml vett 
80g võid
1sl pruuni suhkrut
2tl kuivpärmi
2sl soola 

keetmiseks:
1,5l vett ja 4sl soodat

peale:
jämedat meresoola


Segada 100g jahu käesooja vee ja pärmiga ja jäta kaetult sooja kohta vähemalt 5-ks tunniks käärima (mul seisis ca 9h) seejärel lisa ülejäänud jahu, sool, käesoe piim, sulatatud või ja suhkur. Sõtku taigent ca 10 min ja jäta 1,5-x tunniks kerkima.
Sõtku taigen uuesti kergelt läbi ja hakka kringleid vormima:  ca 40 cm pikkused jupid, keskelt ca 3 cm ja otstest 0,75 cm, pane otsad kokku ca 5cm enne jupi lõppu, keeruta ja vii lahtised otsad üle kringli...
kui kringlid vormitud jäta nad ca 30-ks minutiks rätikuga katmata kerkima. seejärel aseta jahedasse, mul olid tuulekojas, välisuks lahti oma 5 minutit. Samal ajal pane vesi keema, keevale veele lisa sooda ja keeda iga kringlit ca 5 sek, seejärel aseta kringlid ahjuplaadile, raputa peale soola ja küpseta 200C juures ca 16 min, kuni kringlid on pruunid (minu paksukesed olid ahjus 20 min.).

Saksa sealiha-hapukapsahautis

See on minu jaoks üks meie õhtusöökide lemmikumaid põhiroogasid. Tavalised koostisosad aga kokku pandud mitte nii tavaliselt. Hapukapsas ja tomatipasta koos köömnetega! Väga, väga mõnus ja mahe kooslus. Kasutasin lihana sea sisefileed ning toit jäi mõnus ja mahlane. Igal juhul maitsemeel nõuab lähiajal selle toidu kordamist. 


800 g sealiha 
300 g peekonitükke
1 suur sibul
1 spl paprikapulbrit
300 ml puljongit
500 g hapukapsast
1 tl köömneid
4 spl tomatipastat
3 loorberilehte
Soola, pipart






Prae pannil peekonitükid ning lisa kuubikuteks lõigatud sealiha. Pruunista korralikult. Haki sibul ning lisa pannile ja prae kuni sibul on kuldne. Lisa pannile paprikapulber ja puljong.  Kuumuta veidi. Lase hapukapsal veidi nõrguda ja lisa pannile koos köömnete, tomatipasta ja loorberilehtedega. Lisa ka veidi soola ja pipart ning hauta kaane all, madalal kuumusel, umbes 45 minutit. 

pühapäev, 12. veebruar 2012

Ingverikartulid

Minu suureks üllatuseks oli see kooslus sündinud härra Kokapoisi peas. Diivanil veini juues arvasime, et see on kuskilt maha loetud retsept vms. Head kartulid ja mõte hakkas liikuma, et äkki peaks mehed rohkem köögis aega veetma. Järgmine õhtusöök meeste pajakindast on 4 märts ja teemaks USA. Sööjad ootavad põnevusega uusi meistriteoseid.

2.5 kg kartuleid
1 dl oliiviõli
1 tl soola
0.5 tl pipart
5 cm jupp ingverit
150 g peekonit










Keeda kartulid soolaga maitsestatud vees peaaegu pehmeks. Tükelda neljaks (kui sa naine oled siis tõenäoliselt oleks lihtsam need juba koorides neljaks lõigata ja keetmisaega vähendada) Vala kaussi oliiiõli, sool, pipar ja riivitud ingver. Vala sisse kartulilõigud ning sega korralikult läbi. Vala kogu segu ahjupannile ja puista peale tükeldatud peekon. Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit.

Kalapulgad

Väga, väga head kalapulgad. Minu jaoks oli tegemist inglise õhtusöögi kõige lemmikuma toiduga. Kujutan juba ette kuidas neid teha mõne mõnusa ürdise riivsaiaseguga.

3 spl jahu
1 muna
150 g riivsaia
500 g kohafileed
3 spl päevalilleõli
sool, pipar












Sega jahu soola ja pipraga ning vala kaussi. Klopi teises kausis lahti muna. Kolmandasse kaussi vala riivsai ning maitsesta seda soola ja pipraga. Kuumuta õli sügavas pannis. Tükelda kalad ning tõsta nad üksteise järel läbi jahust, munast ning riivsaiast. Prae 5-6 minutit ning seejärel kuivata tükid köögipaberil.

Küülikuhautis

Eelmine pühapäev oli naistel vägagi chill õhtu. Võtsime klaasi veini ja lobisesime diivanil. Mehed olid seekord kokkadeks ning köögist kõlasid vägagi kahtlased hääled ja tulid vägagi head lõhnad. Ilma igasuguse kõrvalise abita said and suurepäraselt hakkama ühe keeruliseima liharoaga meie õhtusöökide aja jooksul.


1 küülik, tükeldatud
1 dl jahu (lisatud veidi soola)
250 g peekoniviile
250 g tükeldatud sibulat
90 g searasva
1 spl tüümiani
1 spl hakitud peterselli
0,5 loorberilehte
Veisepuljongit
6 spl portveini
50 ml punasesõstramahla
Sool, pipar


Kuumuta pannil searasv. Vala taldrikule soolaga segatud jahu ning kata kõik küülikutükid õrna jahukihiga. Prae tükid koos sibulatega searasvas. Vala kogu segu ümber hautuspotti ning kata veisepuljongiga nii, et kõik lihatükid oleks kaetud. Lisa tüümian, petersell ja loorberileht. Hauta kuni liha kontide küljest lahti lööb. (umbes 45 minutit) Lisa punasesõstramahl ja portvein ning hauta veel mõned minutid Maitsesta vajadusel soola ja pipraga.

Sidruni-kikerherne kanaroog

Õnneks annavad külmad ilmad juba veidi järele. -10 kraadi tundub juba päris kevadine ilm olevat. Ja kevad on värskete maitsete aeg. Tänane toit sai ka kerge ja värske. Mõnus, lihtne ja kiire. Samas ka piisavalt erilise maitsega. Alguses vaadati spinatit küll väikese skeptilisusega aga lõpuks said kõik taldrikud puhtaks!

1 spl päevalilleõli
1 väike sibul
3 kanafileed
1 sidrun
0,5 tl koriandrit
0,5 tl vürtsköömneid
0,5 tl kaneeli
150 ml kanapuljongit
400 g kikerherneid
150 g spinatit






Kuumuta pannil õli. Tükelda sibul ning prae seda õlis 5 minutit. Tükelda kanafileed ning lisa pannile. Küpseta kanaliha kuldseks. Riivi sidrunikoor ning lisa koos maitseainetega pannile. Prae mõned minutid ning seejärel lisa kikerherned ning kanapuljong. Hauta kaane all 5 minutit. Vala pannile spinat ning lase kaane all 2 minutit seista. Sega kõik läbi.

Riisipada krevettide ja Chorizoga

Jällegi midagi GF lainelt. Ostsin elus esimest korda ka krevette ja võtsin suht seda mida leidsin. Päris keeruline ja tundub, et peaks selle kohta veidi lugema ka. Täiesti paras toit just krevettidega alustamise jaoks, sest maitsed on üldiselt väga tugevad ning need krevetid on veidi tagaplaanil. Leidsin juhuslikult Maximast Chorizo vorsti ja selle ümber sai ka retsept otsitud. Kindlasti läheb mõnel külmal õhtul jälle kordamisele.

1 sibul
1 punane paprika
1 roheline paprika
50 g chorizo vorsti
2 küüslauguküünt
1 spl oliiviõli
250 g basmatiriisi
400 g purustatud tomateid
200 g krevette





Tükelda sibul, paprikad, vorst ja küüslauk. Kuumuta pannil õli ning prae kõik kõrgel kuumusel läbi. Lisa riis, pool liitrit vett ja purustatud tomatid ning hauta segu kaane all umbes 12 minutit.  Lisa viimaseks paariks minutiks toidule krevetid ning kuumuta läbi.

Lõhepirukas

Sulama võetud pärmi-lehttaigen + tükk lõhet+ vähe aega = lõhepirukas. Plaanis oli teha väikseid saiakesi ning lõhepastat. Ajapuudusel sai toidust hoopiski lõhepirukas. Ettevalmistustele kulus alla 10 minuti ning tulemus nägi väga hea välja. Proovida ma seda kahjuks ise ei jõudnudki aga headusest annab tunnistust see, et laps järgmine päev koolist koju tulles soendas omale tüki pirukat (ja me ei pidanud teda sööma sundima)

500 g pärmi-lehttaigent
300 g lõhefileed
1 sidrun
200 g Fitaki juustu
Sidrunipipart
Soola
1 muna
Tilli





Rulli taigen kaheks tükiks nii, et üks on veidi laiem (pealmine osa) Maitsesta lõhefilee vähese soola ja sidrunipipraga ja tõsta väiksemale taignatükile. Viiluta sidrun õhukesteks viiludeks ning tõsta kalale. Peale tõsta lusikaga Fitaki juustu. Tõsta peale laiem taignaosa ning suru ääred korralikult kinni. Määri pealt lahtiklopitud munaga ning küpseta ahjus 220 kraadi juures umbes 20 minutit. Serveerimisel puista peale värsket tilli.

Päiksekuivatatud tomati pasta

Ühel ilusal laisal laupäevasel päeval oli see toit meie kiireks lõunasöögiks. Veetsin köögis umbes 15 minutit ja tulemuseks oli mõnusalt tugeva maitsega pastaroog. Kokku pandud asjadest mis olid olemas (päikesekuivatatud tomatid) ja asjades mis oli vaja ära kasutada kuna pakk oli lahti (Fitaki juust) Kogused on kahele ning saab mõnusa suurusega kausitäied.

200 g pastat
1 tl oliiviõli
10 päikesekuivatatud tomatit
1 kanafilee
2 tl punast pestot
5-6 spl Fitaki juustu
3 spl hakitud seedermänniseemneid









Keeda pasta. Kuumuta pannil oliiviõli ning lisa pannile hakitud päikesekuivatatud tomatid, tükeldatud kanafilee ja pesto. Prae läbi. Tõsta kana-tomatisegu kausidesse, pasta peale. Puista üle Fitaki juustu ja hakitud seedermänniseemnetega.

Porru-sidruni pirukas

Kui päris aus olla, siis see on tõenäoliselt rohkem naistetoit kui meestetoit. Lihtsalt sellepärast, et liha ju siin ei ole. Maitsed sobivad suurepäraselt omavahel. Kujutan selle toiduga ette mõnda mõnusat aiapidu sõbrannadega ning kõrvale suur kannutäis värsket sidruni limonaadi ning roosa vein ja värskse salat. (ps. ootan suve) GF retsept.

1 spl oliiviõli
25 g võid
2 porrut
1 tl tüümiani
2 sidruni riivitud koort ja 1 sidruni mahl
soola
400 g pärmi-lehtainast
200 g pehmet kitsejuustu
50 g kreeka pähkleid
hakitud peterselli






Kuumuta pannil õli ning lisa või. Haki porrud ning küpseta keskmisel kuumusel seni kuni porru on pehme. Sega porru hulka tüümian, pool sidrunikoort ning sidrunimahl. Kuumuta läbi ning lisa veidi soola. Rulli taigen lahti ning lõika umbes 1 cm äär ning torgi ülejäänud pind kahvliga auguliseks. Tõsta porrusegu taignale, jättes ääre vabaks. Puista juustutükid ning hakitud kreeka pähklid pirukale ja küpseta 220 kraadi juures 20 minutit. Enne serveerimist puista peale hakitud peterselli ning ülejäänud riivitud sidrunikoor.