neljapäev, 31. mai 2012

Maasikad vaarika-grenadilli kastmega

Ainuüksi sellest toidust kirjutamine paneb mul süljenäärmed kiirelt tööle. Kui kell nii palju poleks siis vist istuks autosse ja läheks Stokmanni grenadilli järele. Kerge, hapukas, maitsev.... jubehea. Selle valmistamine on superlihtne kuid tulemus on väga eriline. Võiksin veel siia igasuguseid ülivõrdes kommenaare kirjutada aga teen seekord lühidalt sest muidu tükib ilanire suunurgast välja :)



1 kg maasikaid
3 spl suhkrut
2 grenadilli
500 g vaarikaid
mõned küpsised serveerimiseks









Pese ja tükelda maasikad. Pane vaarikad ja suhkur potti ning kuumuta umbes 5 minutit. Tõsta pliidilt ning jäta jahtuma. Jahtunud vaarikatele lisa grenadilli sisu ning blenderda ühtlaseks massiks. Suru segu läbi tiheda sõela. Tõsta maasikad klaasidesse ning lisa juurde küpsis. Vala üle kastmega. 

"Väga vana" Egiptuse marinaad

Egiptuse õhtu pearoaks soovisin midagi kerget ja midagi mis oleks enamvähem kindla peale minek. Grillitud liha on alati mõnus ning kerge salatiga koos serveerides ei ole ka pärast sööki meeletult raske olla. (muidugi oleneb kogustest ;) ) Eks natukene "egiptust" läks kaduma sellise kompromissi tegemisel aga kana oli maitsev. 

100 ml oliiviõli
2 spl vürtsköömneid
1 spl jahvatatud koriandrit
1 riivitud sibul 
5 purustatud küüslauguküünt
1 tl cayenne pipart
soola ja pipart













Sega kõik ained omavahel. Lõika kana tükkideks ning tõsta suletavasse kilekotti. Vala peale marinaad ning lase maitsetuda vähemalt 4 tundi.  Grilli. 


Omlett kikerherneste ja spinatiga

Kui loosiga osutus valituks Egiptus olin ma ausalt öeldes päris nõutu. Tegemist eestlaste ühe põhilise reisisihtkohaga ning minagi seal käinud. Meelde ei tulnud aga mitte ühtegi nende toitu. Sõime pidevalt itaalia-maroko toite ja kohalik köök jäi kuidagi väga kõrvale. Igal juhul ei ole ka netis midagi väga huvitavat leida ning lõpuks sai valitud toidud, mis lihtsalt tundusid maitsvad olevat.


6 muna
100 g spinatit (külmutatud)
1 sibul
2 tomatit
soola-pipart
0,25 tl jahvatatud muskaatpähklit
400 g kikerherneid (konserv)
õli




Sulata spinat ning suru kogu vesi sellest välja. Kuumuta pannil (võimaluse korral selline pann, mis kannatab hiljem ka ahjus olemist) õli ning prae hakitud sibul pehmeks. Lisa hakitud tomatid ning maitsesta vähese soola ja pipraga. Hauta segu umbes 15 minutit. Kuumuta ahi 200 kraadini. Klopi munad lahti. Lisa sool, pipar ning muskaatpähkel. Sega munasegusse spinat ning tomati-sibulasegu. Lisa pannile veidi õli ning vala munasegu pannile. Loputa kikerherned veega üle ning vala õrnalt munasegu peale. Küpseta ahjus umbes 15 minutit.

Kartulipannkoogid

Kui mõelda Tsehhi toitude peale siis minul ei tule kohe mitte midagi niisama pähe... Tuttavad, kes on Prahas käinud on rääkinud sealsetest meeletutest suurtest lihatükkidest ning odavast õllest. Kuna kumbki mind eriti ei tõba, siis tundus selle nädala riik päris keeruline. Paar kiiret otsingut netis ei viinud mind ka kuigi kaugele. Õnneks sain seekord sõbra abile loota ning HGL heale eeltööle saime koos valitud just sellised toidud.

1 kg kartuleid
8 küüslauguküünt
0.5 tl majoraani
2 spl köömneid
2 spl piima
3 muna
2 dl jahu
õli












Riivi kartul jämedalt ning pigista välja võimalikult palju vedelikku. Tõsta suurde kaussi. Lisa purustatud küüslauk, majoraan ja köömned. Klopi munad piimaga lahti ning lisa kartulitele. Sega korralikult läbi ning lisa jahu. Prae rohkes õlis mõlemalt poolt kuldpruuniks.

Aurutatud besee

Paremat tõlget sellele leida ei osanud. No see oli küll üks omapärane magustoit. Minule isiklikult täiesti meeldis. Ei meenutanud ühtegi teist toitu ning valmimisel tekkiv heli hoidis naeratuse pikalt näos :) Nimelt kolises klaaskauss keevas vees nagu sooviks iga hetk sealt välja tulla... Aga kõik läks hästi.

6 munavalget
6 spl suhkurt
1 sidruni koor
100 g hakitud pähkleid
0,7 dl jahu
Kirsikompotti









Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Lisa suhkur jätakates vahustamist. Sega õnalt sisse peenelt riivitud sidruni koor, hakitud pähklid ning jahu. Aseta segu umbes 1 liitrisesse klaaskaussi.  Lase suures potis vesi  (peab ulatama umbes 1/3 kõrguseni klaaskausist)  keema tõusta. Kata kauss fooliumiga ning lase õrnalt keevasse vette.  Lase keskmisel kuumusel keeda 35 minutit. Lase veidi jahtuda ning kummuta vormist.  Lõika viiludeks ning serveeri kirsikompotiga

Guljašš klimpidega

Guljašš on muidu nagu normaalne toit aga tsehhid pidid seda millegipärast klimpidega koos sööma. Ja mitte selliste klimpidega nagu meie harjunud oleme vaid saiatükkidega. Retsept tundus igal juhul piisavalt põnev, et proovida. Lihaline oli suhteliselt tavaline ning tuleb ausalt üles tunnsitada, et vastastikusel kokkuleppel surasime oma kaaskokkadega sinna sisse ka purgitäie konservtomateid. Seda originaalretseptis ei olnud. Muidu tundus kuidagi eriti maitsetu see asi. Klimbid olid... tsehhipärased (ei ole midagi rohkemat öelda ja ausalt öeldes praegu enam ei mäleta ka.....)


2 spl võid
700 sealiha kuubikuid
1 sibul
4 küüslauguküünt
1 tl paprikapulbrit
1 tl köömneid
1 tl majoraani
soola, pipart,
600 ml vett
1 kartul
400 g purustatud tomatikonservi
Klimbid:
1 muna
1 dl piima
1 dl jahu
1/8 tl küpsetuspulbrit
soola
4 viilu tahket saia, kuubikutena



Prae võis hakitud sibul ja küüslauk. Lisa sealiha kuubikud ning pruunista. Lisa maitseained ning vesi ja lase kaane all haududa 45 minutit. Lisa peeneks riivitud kartul ning tomatikonserv. Hautada veel 15 minutit.
Klimpide tegemiseks sega kõik korralikult kokku ning vormi 2 pätsi. Lase suures potis vesi keema ning aseta pätsid vette. Keeda 10 minutit, tõsta veest ning viiluta serveerimiseks.