teisipäev, 30. oktoober 2012

Kaneelisaiad

Kaneelisaiad on minu suured lemmikud. Kahjuks või õnneks ei tee neid just eriti tihti. Kui tervislikkusest ja ümbermõõtudest üldse lugu ei peaks siis tõenäoliselt küpsetaks neid iga nädal. Ja üks parimaid asju on kaneelisaiade lõhn, maja on kohe sellist kodust lõhna tais. Alati kui mul plaaditäis ahjust tuleb on mul selline hea perenaise tunne kohe... :)


50 g pärmi
1 dl suhkrut
1 tl soola
5 dl piima
200 g võid
900 g jahu
1 tl jahvatatud kardemoni
Kaneeli + suhkrut
1 muna
Pärlsuhkrut









Hõõru pärm vedelaks koos suhkru ja soolaga. Lisa toasoe piim ja sulatatud või. Lisa kaussi jahu ja jahvatatud kardemon. Sõtku kõik ühtlaseks taignaks ning lase soojas kohas (minul vannitoa põrandal) kerkida umbes tunnike. Rulli taigen 2-3s osas lahti ning puista üle kaneeli ja suhkruga.  Rulli vorstiks ning lõika noaga mõne cm paksused viilud. Aseta ahjuplaadile ning pintselda lahtiklopitud munaga. Peale raputa pärlsuhkrut. Küpseta 200 kraadi juures 20 minutit.


laupäev, 27. oktoober 2012

Jogurti-tahinikaste + Baklažaanikaste

Vana võlg!
Juulikuust saati on üks kastmeretsept jäänud siia kirja panemata. Parandan nüüd siis selle vea. Tegemist oli veidi mõrkja kastmega, mille maitse on sööjatel ka mitme kuu pärast veel meeles... ja seda õnneks heas mõttes. Samal õhtusöögil serveeritud kooki mäletan ma ka... aga mitte just nii positiivses valguses. Lisaks ka kaste baklažaaniga, mida enam nii täpselt ei mäleta aga pitakrõpsudega sobisid mõlemad igal juhul suurepäraselt. Need pitad on ikka VAJA linnast üles otsida.


Jogurti-tahinikaste:
1,5 dl tahinit
3 küüslauguküünt
peotäis värsket peterselli
2 dl kreeka jogurtit
2 sidruni mahl
Soola

Baklažaanikaste:
1 baklažaan
2 spl oliiviõli
3 küüslauguküünt
2 tomatit
1 spl suitsupaprika pulbrit
1 tl vürtsköömneid
0,5 sidruni mahl
Soola, pipart



Jogurti-tahinikaste: Lisa tahinile küüslauguküüned ning purusta saumiksriga. Lisa kõik teised ained ning purusta veel saumiksriga kuni saad ühtlase segu.

Baklažaanikaste
Torgi kahvliga baklažaani koore sisse augud ning küpseta 180 kraadi juures umbes 1 tund. Seejärel lõika baklažaan pooleks ning lase jahtuda. Eemalda suure lusikaga viljaliha ning haki väikesteks tükkideks. Eemalda seemned.
Kuumuta väikeses potis õli ning lisa purustatud küüslauk. Kuumuta umbes minut ning lisa hakitud tomatid, suitsupaprika pulber, sool ja pipar. Keeda segu keskmisel kuumusel umbes 10 minutit. Lisa hakitud baklazaan ja vürtsköömned. Keeda veel umbes 20 minutit pidevalt segades. Enamus vedelikust peab aurustuma. Tõsta tulelt ning lisa sidrunimahl ja lase segul jahtuda.

Hummus

Hummust olen ka kunagi varem teinud aga mäletan, et siis kasutasin selleks kuivatatud kikerherneid ja siis oli nende leotamise ja keetmisega päris palju müramist. Pärast seda olen mugav olnud ning paar korda hummust meie poodidest leidnud. Nüüd aga jäi kodus riiulil silma üks kikerherne konserv, mis võtab kogu hummuse valmistamise "valu" ära.  Nüüdseks olen hummust juba päris mitu korda teinud. Kahjuks ei säili see külmikus eriti kaua (umbes 5 päeva) ning meie kodus ei jaga keegi minuga hummusevaimustust. Mina kasutan hummust tortilladele määrimiseks, sinna peale lehtsalat, tomatitükid ja ahjus küpsetatud maitsestatud kanatükid. Suurepärane toit mida näiteks lõunaks tööle kaasa võtta või kiirelt kodus enne trenni kokku panna. Samuti sobiksid siia pitaleibadest valmistatud krõpsud... Kui pitad õnnestub kunagi uuesti poest üles leida (!!!) siis panen nende valmistamise õpetuse ka siia.


1 purk kikerherneid+ vajadusel veidi konservivedelikku
3 küüslauguküünt
3 spl tahinit
1 spl oliiviõli
0.5 tl soola
0.5 tl suitsupaprika pulbrit
0.5 sidruni mahl









Purusta kikerherned ja küüslauk saumiksriga ning lisa pidevalt kõik ülejäänud koostisosad. Võid lisada veidi rohkem oliiviõli, siis saad pehmema ja kreemisema tulemuse.



Šokolaadikook Marianne puruga

Kuigi ma ise pole kunagi olud suur šokolaadikookide austaja siis nüüd sünnipäevasoovidega ei saa ju vaielda. Härra soovis ühte väga šokolaadist kooki ning selle ta ka sai.  Tegemist üpris rammusa koogiga ning paras ports on üks 5x5 cm tükk kange kohviga. Huvitav miks kõik minu koogid viimasel ajal sellised kipuvad tulema. Ei ole ammu midagi nii kerget valmistanud, et võiks kohe teise tüki kooki taldrikusse tõsta peale esimesega lõpetamist. Kõik on sellised "pommid" viimasel ajal... mis värk on? :)
Koogi suurteks plussideks  on see, et selle valmistamine on superlihtne ja kiire ning see säilib külmikus vähemalt nädala aega mahlasena (pakkisin tükid fooliumisse)

3 dl jahu
1 dl suhkrut
5 spl suhkruga kakaod
1 tl soodat
0.5 tl soola
2.5 dl sooja vett
1 tl vanilliekstrakti
1 dl rapsiõli
0.5 pakki Marianne puru
1 dl suhkrut
4 spl võid
2 spl piima
2 spl suhkruta kakaod
       


Sega kausis omavahel kuivained korralikult läbi ning lisa vesi, õli ning vanilliekstrakt. Sega uuesti kõik korralikult läbi ning vala küpsetusvormi.  Küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Jäta jahtuma.
Glasuuri jaoks sega suhkur, või, piim ja suhkruta kakao väikeses potis ning kuumuta mõned minutid pidevalt segades. Sega kastet veel mõned minutit pärast kuumutamise lõppu.
Torgi hambaorgiga jahtunud koogi sisse augud ning vala üle glasuuriga. Puista üle Marianne puruga. Jäta jahtuma.