esmaspäev, 26. november 2012

Meie moodi Tiramisu

Kui aus olla siis ma ei ole kunagi olnud suur Tiramisu fänn. Kuigi kohvi mulle väga meeldib, siis väga kohvised magustoidud ei ole kunagi istunud. Olen küll erinevates restoranides proovinud katsetada aga ei mäleta ühtegi sellist oleks väga maitsenud. Pigem selline õlakehitamise tunne... Seekord sai Tiramisu ruttu valmis ning maitses palju paremini varem saadud restorani või poe kraam. Põhjuseks oli see, et osad küpsised ei olnud eriti kreemiga koos ning säilitanud mõnusa krõmpsu ning shokolaadi oli ohjeldamatult ning shokolaad oli mitte fäntsi ja tume vaid tavaline Karl Fazeri piimashokolaad. Väga mõnus ja kerge ja maitsev. Tõenäoliselt tulihingelised tiramisu fännid nüüd võdistavad õlgu õudusest siinkohal. Aga no mis siis. Toit peab ju sööjale maitsma. Ja edaspidi teen tiramisut just niimoodi...  Lihtsuse mõttes proovin järgmine kord suurtesse klaasidesse seda teha.... (miks üldse magustoite väikestesse klaasidesse planeerida if you know what i mean....) Lõigata ei olnud seda muidugi suur mis asi lihtne. Aga suure lusikaga taldrikule ja sealt väikse lusikaga suhu... maitsele ei mõjunud see mitte kuidagi.
See õhtusöök olid köögis härrad ning tuleb tunnistada, et nad said suurepäraselt hakkama ning mina leidsin omale kaks suurepärast uut lemmikut.


2 munavalget
4 munakollast
150 g tuhksuhrut
400 g mascarpone juustu
200 g Ladyfinger küpsiseid
150 ml kanget kohvi
25 ml shokolaadilikööri
200 g shokolaadi, riivitud
Kakaopulbrit-soovi korral






Vahusta munavalged tugevaks vahuks. Vahusta teises kausis munakollased heledaks vahuks. Lisa munakollastele mascarpone ning voldi õrnalt sisse ka munavalgete vaht. Lisa kohvile liköör. Tõsta vormi põhja kiht küpsiseid ning pintselda pealt kohvi-likööriseguga. Tõsta lusikaga küspsete peale mascarponesegu ning puista riivitud shokolaadi. Tõsta segu peale teine kiht küpsiseid ning vala üle jäänud mascarponeseguga ning puista peale riivitud shokolaad. Soovi korral puista peale veel veidi kakaopulbrit.

Pasta Amatriciana

Üks sellistest pastatoitudest mille retsepte on väga palju ning igaüks leiab sellise mis talle kõige rohkem meeldis. Natuke kurvaks tegi, et ma ei leidnud eile pancettat ning asendasime selle tavalise peekoniga. Aga no üldiselt oli mõnusa pastatoiduga ning kuigi midagi väga uuenduslikku ei kogenud siis võib täie kindlusega öelda, et toit oli aus ja hea! Kõrvale veel mõnus mahe Itaalia punane vein ning hea seltskond... Perfetto!


500 g pastat
2 spl oliiviõli
150 g peekonit
1 sibul, peeneks hakitud
500 g kooritud, hakitud tomateid
2 hakitud tsillipipart
Soola, pipart













Kuumuta pannil ning lisa hakitud peekonit kuni peekonist hakkab rasva eralduma. Lisa hakitud sibul ning prae 10 minutit kuni sibul pehmeneb. Lisa tomatid ja tsillipipar ning maitsesta soola ja pipraga. Kata kaanega ning hauta 40 minutit. Vajadusel lisa haudumise ajal veidi vett. Keeda pasta vastavalt pakendi õpetusele. Serveerimisel võid lisada riivitud parmesani

Seene-vorsti crostinid

Ma olen täiesti lummatud sellest toidust. Milline meeletult hea kombinatsioon meil välja kukkus. Ma kujutan ette, et ma olen võimeline üpris lühikese aja jooksul ära sööma kogu selle retsepti koguse jagu crostinisid. Tuleb vist omale plaani võtta kui ma vahel üksi peaks koju jääma. Hea vein ning pannitäis seene-vorsti crostinisid ning mõni hea naistekas raamatu või filmina. (jäin nüüd veidi unistama...)  Tuleb tunnistada, et pildi pealt vaadates pole and suuremad asjad kaunitarid...aga maitse.. Ma võin praegu täie kindlusega öelda, et tegemist praegu minu lemmiktoiduga selles blogis... Kuigi crostinid peaks olema väikesed ning need leivad tuleks "ametlikult" enne serveerimist veel pooleks lõigata siis mina küll ei mõista miks ma seda tegema peaks.......



1 Fazeri Bocatta
3 küüslauguküünt
1 spl oliiviõli
150 g hakitud itaalia salaamit
200 ml kuiva valget veini
300 g jämedalt hakitud seeni
150 g kooritud hakitud tomateid
6 spl lihapuljongit
soola, pipart







Haki 2 küüslauguküünt, Kuumuta pannil õli ning lisa hakitud küülauk ja salaami. Küpseta madalal kuumusel 5 minutit. Lisa pannile vein ning kuumuta kuni see on aurustunud. Lisa pannile seened ning küpseta mõned minutid. Seejärel lisa pannile tomatid. Kuumuta ning lisa lusika haaval puljong kuni seened on läbi küpsenud Maisesta soola ja pipraga. Lõika leivast 1-1.5 cm paksused viilud ning rösti mõlemalt poolt. Hõõru küüslauguga ning tõsta peale seene-vorstisegu.

Pähklikook

Oh my god... selle söömine oli ikka päris pähkel. Tulimagus aga õnneks on meie seas ka neid kelle peale saab ka sellistel rasketel hetkedel loota ;) Tõenäoliselt oleks olukord olnud veidi parem kui me oleks jätnud sinna otsa kütmata karamellikastme aga no suures ahnuses arvasime, et ega küll küllale liiga ei tee... Praegu on sellest koogist nüüd nädal möödas juba ja ausalt öeldes kange kohviga võtaks paar amspu küll.  Aga ka päriselt 2 ampsu... Ehk siis jälle üks kook nende retseptide juurde kus väikese koogiga saaks suure seltskonna ära toita.


300 g liivataigent
4 spl suhkrut
4 spl vett
2.5 dl hakitud pähklisegu
4 spl suhkrut
2 spl mett
1 tl kaneeli
1 tl sidrunimahla





Sega kausis kokku liivataigen ja 4 spl suhkrut, lisa vesi ning veereta pall. Jaga taigen kaheks. Rulli mõlemast pallist 20 cm läbimõõduga ketas. Tõsta 1 ketastest pirukavormi. Täidise valmistamiseks sega omavahel suhkur, mesi, pähklid, kaneel ja sidrunimahl. Tõsta täidis pirukavormi ning kata teise taignakettaga. Suru kahvliga ääred kinni ning küpseta 180 kraadi juures 20 minutit. 


Kreekapärane kala

Hmm... kõik toidud ei peagi välja tulema. Tegelikult see minu arvamus siis....  Kuigi kala oli maitsev siis seekord jagunesid tulemused maitsemise kohta pooleks. Osadele meeldis, teistele mitte nii väga. Aga ennast peab uute maitsetega harjutama ning nüüdseks jällegi midagi proovitud, mida varem söönud polnud. Oliividega aga läksime vist veidi liiale, kuna enamus meist ei olnud suuremad asjad oliivisõbrad.... Kogemus ikkagi ja järgmisel päeval seda kala ahjus veelkord kuivalt üle küpsetades oli kala veelgi maitsvam tulnud. Pildil see kalatoit seal veidi tagaplaanil... aga lihtsalt ilus värviline pilt oli ja tahtsin selle siia kuhugile toidu juurde üles riputada :) Esiplaanil olev Kreeka salat oli ka väga hea.... :p



1 kg kalafileed (valge)
800 g tomatikonservi (vedelik ära nõrutatud)
1 sibul 230 ml kalamata oliive, pooleks lõigatud
1 dl hakitud peterselli
2 spl väikeseid kappareid
6 küüslauguküünt
1 punane paprika
1 kollane paprika
2,5 dl feta juustu puru
100 ml valget veini
50 ml oliiviõli










Tõsta kalafileed metallist ahjuvormi ning maitsesta soolaga. Tõsta ahjuvormi kalade peale ja ümber kõik  muu peale valge veini ja oliiviõli. Sega need omavahel ning vala üle ahjupannile. Küpseta 180 kraadi juures 40 minutit.

Täidetud paprikad- Greek style

Seekordsel pühapäevasel õhtusöögil läks kordamisele minu üks lemmikuid toiduriike-Kreeka. Esimese asjana tulevad meelde õhulised juustused pirukad, värske salat ja külm valge vein... Oeh.. mõte läks kohe lendu. Kujutasin end ette mõnes Kreeka väikseses rannakohvikus nautimas neid toite sellisel pärastlõunasel soojal päeval...
Seekord otsustasime minna veidi tervislikumat rada ning kasutasime toitudes palju värvilisi juurvilju. Oranzid paprikad orzoga olid suurepärased ning kujutan ette, et seda täidist annaks ka mõne teise toidu kõrvale edukalt süüa. Retsept internetist aga kogused ja valmistusviis muudetud, et sobida rohkem meie maitsele. Minu jaoks oli tegemist õhusöögi lemmikuga (kui nüüd jätta välja see suur kogus saia mida sai tzatziki kastmega)

4 oranzi paprikat
1 dl orzot
1 sibul
400 g kikerherneid
100 g spinatit
2 dl tükeldatud kvaliteetset feta juustu
1 dl hakitud päiksekuivatatud tomateid (mitte õlis)
1 spl punase veini äädikat
0,5 tl soola


Poolita paprikad ning puhasta seest. Tõsta paprikad suurde vormi, lõigatud pool üleval ning vala vormi 1 cm vett. Aseta vormile kaan ning küpseta mikroahjus kõrge tugevusel 8 minutit. Eemalda paprikad ettevaatlikult veest ning lase veidi jahtuda ja nõrguda. Keeda pakendi õpetuse järgi orzo, loputa külma veega. Prae pannil sibul pehmeks ning lisa kahvliga purustatud kikerherned (mõned võid terveks jätta) ja hakitud spinat ja keedetud orzo.  Kuumuta pannil minut. Lisa enamus fetast, päiksekuivatatud tomatid, punase veini äädikas ja sool. Kuumuta kõik läbi. Tõsta paprikaviilud ahjuplaadile ning lisa igasse vormi täidis ja puista peale veidi fetat. Küpseta 200 kraadises ahjus 10 minutit.

teisipäev, 20. november 2012

Kana-spinati-kirsstomati pasta

Väga mõnus kerge pastaroog kanaga, missai seekord selline nagu allpool kirjas. Arvasin, et selline salatilaadne pasta ehmatab mul kodused ära aga minu suureks üllatuseks võeti toit väga postitiivselt vastu. Tõenäoliselt eelistavad nad ikkagi rohkem juustu-või tomatikastet aga tore teada, et vajadusel söövad nad ka tervislikku....



250 g pastat
2 kanafileed
Soola, pipart
3 küüslauguküünt
1 spl oliiviõli
100 ml valget veini
100 ml kanapuljongit
1 punt spinatit
150 g kirsstomateid
Riivitud parmesani





Keeda pasta pakendil oleva juhendi järgi. Tükelda kanafilee ning maitsesta soola ja pipraga. Prae kanatükid õlis pruuniks ning tõsta pannilt ära taldrikule. Lisa pannile purustatud küüslauk ning prae minut. Vala pannile valge vein ning kanapuljong ning lase keema tõusta. Kuumuta kuni vähemalt pool vedelikust on aurustunud.  Lõika kirsstomatid pooleks ning maitsesta soola ja pipraga. Lisa pannile spinat, kirsstomatid, praetud kanatükid, keedetud pasta ning sega kõik kiirelt läbi. Puista serveerimisel peale riivitud parmesani

Peekoni-herne pasta

Jällegi üks kiire argine 5+ pastatoit GF'st.  Läks väga hästi peale ning kogus on piisav, et sellest jaguks kaheks õhtusöögiks. Kindlasti on sama hea ka soojendades. Kindlasti tuleb selline kombinatsioon kordamisele.


400 g pastat
1 spl õli
7 viilu peekonit
1 porru
150 g rohelisi herneid
1 tl sinepit
200 g Merevaiku
100 g riivjuustu
Värsket basiilikut







Keeda pasta pakendil oleva juhendi järgi ning enne kurnamist tõsta kõrvale 150 ml pastakeeduvett. Kuumuta pannil õli ning lisa tükeldatud peekon ning viilutatud porru. Prae umbes 10 minutit kuni porru on pehme. Lisa pannile herned ning kuumuta läbi. Vala pannile pastakeeduvesi, lisa merevaik, sinep ning pool riivjuustust. Sega kuni tekib ühtlane kaste. Lisa pasta ning sega kõik läbi. Vala segu ahjuvormi ning puista üle hakitud basiiliku ning ülejäänud riivjuustuga. Küpseta grillreziimil 180 kraadi juures 5 minutit kuni juust sulab.

Seafilee siidriga

Lihtne sealiharoog, mis sobib suurepäraselt kartulipüreega. Samas annavad vähesed komponendid piisavalt erilise maitse. Retsept Good Foodist


800 g sea abaliha
1 sibul
1 330 ml pudel õunasiidrit
2 loorberilehte
4 spl creme fraiche
2 spl Dijon sinepit
Hakitud peterselli








Kuumuta paksupõhjalises potis veidi õli ning lisa tükeldatud sibul. Kuumuta paar minutit kuni sibul pehmeneb. Lisa potti tükeldatud sealiha ning pruunista tükid, maitsesta soola ja pipraga. Vala üle õunasiidriga ja lisa potti loorberilehed. Tõsta pott 180 kraadisesse ahju ning lase haududa 1,5 tundi. Tõsta pott tagasi pliidile ning sega sisse creme fraiche, Dijoni sinep ja hakitud petersell. Kuumuta veel 5 minutit.

Banaani-pähklivõi küpsised

Kui külmikus kurvastavad 3 oma "parim enne" tähtaja ületanud banaani siis miks mitte kasutada seda ettekäändena küpsiste tegemiseks. Küpsised aga ei pea koosnema üldsegi mitte suhkrust ja jahust vaid saab ka tervislikumalt. Proovisin seekord siis päris tervislikest koostisainetest retsepti internetist. Küpsiste tervislikksues julgen küll kahelda aga kindlasti on need palju parem valik kui ükskõik mis muu suhkru-nisujahu-võiga variant.


3 banaani
1 spl vanilliekstrakti
4 spl agaavinektarit
6 spl pähklivõid
5 dl kaerahelbeid
1 dl täistera nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
50 g tumedat shokolaadi







Purusta kausis kahvliga banaanid ning lisa vanilliekstrakt, agaavinektar ja pähklivõi. Sega kõik ühtlaseks massiks. Teises kausis sega omavahel kaerahelbed, jahu, küpsetuspulber ning sool. Nüüd sega omavahel kokku kahe kausi segud ning lisa juurde hakitud tume shokolaad. Küpseta 180 kraadi juures 15 minutit.

esmaspäev, 12. november 2012

Kulfi

Väga magus aga väga hea jäätiselaadne magustoit. Kui ilusaid vorme kasutada siis ilus ka. Tegemist muidugi sellise magustoiduga jälle kus on mustmiljon kalorit aga õnneks on portsjon suhteliselt väike. Sellest kogusest sai 12 väikest jäätiselille ning lauapeale maha loksuda jagus ka :) Tegelikult ei peaks kardemon niimoodi vormi põhja vajuma aga maitsetele see liiga ei teinud ning välimusele tuli pigem kasuks.

1 purk kondenspiima
200 ml rõõska koort (35%)
1 purk suhkruta kondenspiima
2 tl jahvatatud kardemoni
2 dl hakitud pistaatsia pähkleid









Sega kausis kõik koostisosad ning vala vormidesse. Aseta sügavkülma ning külmuta vähemalt 8 tundi.

Lambakarri

Seekord sai pearoa au omale lambaliha. Valituks osutus muide see puhtalt sellepärast, et me ei tahtnud nannipunnid olla ja "turvalist" teed pidi minna. Et proovime siis ka nüüd veidi erinevate lihadega toimetada. Karri tundus olevat lambalihale ka hea variant, sest maitseaineid on piisavalt, et erinevad võimalikud äpradused nn ära peita :) Sellised kodukokad siis. Aga no kuidagi peab ju arenema ja selleks, et areneda peab kõigepealt endale tunnistama, et mõnedes asjades ei ole sa kõige tugevam just. Minu jaoks ongi need just lihatoidud. Siinkohal võin mainida, et järgmise aasta eesmärgiks on mul just erinevate lihadega rohkem katsetada. Aga nüüd siis lambakarrist... Sellest lambaliha sööks veel ja veel ja veel.... Mõnus vürtsikas, kreemine, pehme, maitsekas... mida veel õhtusöögilt oodata. 12 punkti!
Retsept BBC Food kodulehelt.


2 spl õli
1 kg lambafileed 3 cm kuubikuteks lõigatud
2 sibulat
2 küüslauguküünt
2 rohelist tsillipipart
1 spl riivitud ingverit
1 spl kurkumit
1,5 spl garam masala maitseainesegu
1,5 spl köömneid
1 spl tsillipulbrit
1 spl jahu
6 suurt tomatit
600 ml kanapuljongit
400 ml kookospiima
1 pott spinatit
1 granaatõun
200 g maitsestamata jogurtit
Soola, pipart

Kuumuta pannil 1 spl õli ning lisa lambalihast lõigatud kuubikud. Prae kõrgel kuumusel mõned minutid kuni liha on ühtlaselt pruunistunud. Tõsta liha taldrikule. Lisa pannile 1 spl õli ning vähenda kuumust. Lisa pannile hakitud sibulad, küüslauk, tsillipiprad (seemned eemaldatud) ning ingver ja prae mõned minutid. Lisa pannile kurkum, garam masala, köömned ja tsillipulber ning kuumuta kiirelt läbi. Puista pannile jahu ning lase jällegi minuti jagu läbi praadida. Nüüd tõsta pannile hakitud tomatid ning kookospiim ning lase keema tõusta. Tõsta kastmesse tagasi praetud lambalihatükid ning kata pann kaanega ja lase segul madalal kuumusel haududa vähemalt 1 tund.
Riisu kastme peale tekkinud üleliigne rasv ning lisa hakitud spinat ja granaatõunaseemned. Hauta paar minutit. Seejärel lisa jogurt ning maitsesta kaste soola ja pipraga. Serveeri koos riisiga.
 

Kurgi-piparmündi raita

Mõnus kerge jogurtikaste. Sobib suurepäraselt India toitude juurde, sest jahutab vürtsikate toitude vahepeal tulekahjud maha :)  Boonuseks väga lihtne valmistamine.


250 ml maitsestamata jogurtit
1 pikk kurk
1 peotäis hakitud piparmünti
Soola
1 roheline tsillipipar









Riivi kurk ja haki tsillipipar. Seejärel sega jogurtiga ning maitseta soolaga

Naan leib

India õhtusöögi kõige keerulisem otsus oli see, et mida teha eelroaks mis ei oleks väga rasvane ja "raske." Ees oli ju ootamas lambaliha...  Sai kõvasti netis otsitud kõiksugu retsepte aga lõpuks otsustasime lihtsalt naan leibasid küpsetada ning raita kõrvale teha. Nisutooted on alati hea valik :) Tegelikult oleks võinud need naanid jätta lihatoidu kõrvale ja lihtsalt eelroast seekord "üle libiseda" aga noh elad ja õpid.. Naanid tulid igal juhul täiesti ausad. Järgmine kord tuleb aga küüslaugu eri...



150 ml piima
2 tl suhkrut
2 tl kuivpärmi
500 g jahu
0.5 tl soola
1 tl küpsetuspulbrit
2 spl õli
150 ml maitsestamata jogurtit
1 suur muna






Lahusta käesoojas piimas kuivpärm ja 1 tl suhkrut ja lase 20 minutit soojas kohas seista kuni pärm lahustunud ning segu kergelt vahutab. Mõõda kaussi jahu, lisa 1 tl suhkrut, sool, küpsetuspulber, pärmisegu ning õli ja muna. Sega kõigest kokku taignapall ning sõtku umbes 10 minutit kuni taigen lööb nii käte kui kausi küljest lahti. Määri kaussi kergelt õliga ning jäta taignapall sinna sisse umbes tunniks ajaks kerkima. Kata kauss toidukilega ning hoia soojas kohas.
Jaga kerkinud tainas kuueks ning rulli pisarakujulised piklikud naanid. Kuumuta ahi koos ahjuplaadiga 250 kraadini (grill) "Viska" 2 rullitud naani kuumale ahjuplaadile ning küpseta umbes 3 minutit kuni näed et naan on kerkinud ning pealt veidi pruunistunud. Korda ülejäänud naanidega.

kolmapäev, 7. november 2012

Kartuli-singi ahjuvorm

Kuna ma ei armasta kodus väga tihti kartulitoite teha siis tundub minu härrale kodus, et kartulid on peaaegu pidulik toit, mida saab mõnel erilisel puhul. Seekord "tähistasime" lihtsalt teisipäeva. Vahel on päris huvitav, kuidas nn tavaliste asjade veidi eriline kokku panemine annab palju huvitavama tulemuse. 
Idee jällegi uuest GF'st 

1,5 kg kartulit
200 ml rõõska koort (35%)
2 küüslauguküünt
1 tl oliiviõli
1 sibul
350 g sinki
3 spl hakitud peterselli
200 g riivjuustu
Soola, pipart







Viiluta kooritud kartulid. Kuumuta väikeses potis rõõsk koor koos hakitud küüslauguküüntega ning eemalda tulelt enne kui segu keema hakkab. Prae sibul oliiviõlis ning lisa hakitud sink, maitseta pipraga. Prae umbes 5 minutit ning lisa hakitud petersell. Võita ahjuvorm ning tõsta mõned lusikatäied koort vormi põhja. Laota peale kiht kartuliviile, singisegu, riivjuustu ja mõned lusikatäied koort. Raputa peale ka veidi. Tee veel 2 sellist kihti ning viimaseks jäta kartulid, mis raputa üle riivjuustuga. Küpseta 160 kraadi juures fooliumiga kaetult 40 minutit. Seejärel eemalda foolium ning küpseta veel 40 minutit. 

pühapäev, 4. november 2012

Portugali kreemikoogid

Mõnusad väiksed magusad koogid, mida on väga kerge valmistada. Maitsevad suhteliselt magusalt ning  kujutan ette, et eriti mõnusad oleks need ka näiteks hommikukohvi kõrvale. (Ma saan seda ainult ette kujutada, kuna meil ei jäänud ühtegi alles)  Retsept läheb kindlasti kordamisele ning tõenäoliselt siis ka topeltkogustega :p Retsept nami-namist väikese lisandiga.


300 g lehttainast
100 g suhkrut
2 spl maisitärklist
3 munakollast
200 ml rõõska koort (35 %)
1 dl piima
1 sidruni riivitud koor












Rulli lehttainas õhemaks ning keera pikemast küljest rulli. Lõika rullist paari cm laiused tükid ning vooderda sellega võitatud muffinivormid.
Sega postis suhkur ja maisitärklis. Lisa munakollased ning klopi segamini. Lisa rõõsk koor, piim ja riivitud sidrunikoor. Sega kõik korralikult läbi ja tõsta keskmise kuumusega pliidile. Kuumuta aeglaselt keemiseni ning tõsta siis tulelt. Lase veidi jahtuda ja tõsta lusikaga kreem taignaga vooderdatud muffinvormidese.
Küpseta 225 kraadi juures 12 minutit.

Portugali kanahautis

Nagu eelnevas postituses juttu tegin ei olnud just lihtne leida Portugali retsepte mis oleks meie õhtusöögile sobinud (arvestades seda, et mõned ei armasta ube ja mõned ei armasta mereande ja lisaks on veel 2 teismelist....) Kanahautis tundus piisavalt neutraalne ja samas mõne väikese muudatusega, et teha see igapäevatoidust veidi erilisemaks. Tulemuseks oli mõnus soojendav hautis sügisõhtusse. Kõrvale Portugali reisilt toodud vein, mida hoidsime just selliseks ürituseks. Head sõbrad ja hea vein kindlasti annavad toidule palju maitset juurde :p


8 kanakintsu
1.5 kg kartuleid
1 sibul
petersell
2 spl laimimahla
3 sidrunheina vart
400 g purustatud tomateid
100 ml valget veini
1 tl karripulbrit
3/4 tl kurkumit
0.5 tl köömneid
0,5 tl suitsupaprika pulbrit
0.25 tl cayenne pipart
Oliiviõli
Soola, Musta pipart


Lõika kooritud kartulid suurteks tükkideks. Aseta kartulid suurde kaussi ning leota soolvees umbes 20 minutit. Kuumuta pannil õli. Maitsesta kanatükid soola ja pipraga ning pruunista pannilt mõlemalt poolt. Kui kõik kanatükid on praetud lisa pannile hakitud sibul ning pruunista neid kanarasvas umbes 10 minutit. Lisa pannile valge vein ning sega korralikult kuni kõik "pruunid tükid" pannilt on veinis lahustunud. Tõsta kanatükid potti ning lisa hakitud kartulid, tomatid, hakitud sidrunheina varred, ja maitseained. Vala kogu segu peale kartulileotusvett nii palju, et paar cm üle kana-kartulitükkide on. Lase haududa umbes 1 tund. Enne serveerimist lisa hakitud petersell ja laimimahl. Lisa vajadusel soola ja pipart. Serveeri riisiga.

Salmorejo, tomatisupp

Pärast väga pikka pausi on tagasi pühapäevased teemaõhtusöögid! Hurraa! Päris ammusest ajast oli loositud järgmiseks riigiks Portugal. See aga ei teinud retseptide leidmist üldsegi väga lihtsaks. Tundub, et nende toidud on üpris sarnased teisetele vahemeremaade toitudele ning midagi erilisemat on keeruline leida. Lisaks on Portugali köök üpris tihedalt seotud Hispaania köögiga ning paljud retseptid ongi internetis Portugal/Hispaania nimetuse all.. võta siis kinni mis see "päris asi" on. Õhtusöögi tegi veidi omapärasemaks ka veel see, et eelmine aasta käis kogu õhtusöögi seltskond Assooridel (mis kuuluvad Portugalile) ning enamusel meist on see meeles kohana, kus toit ei olnud just kõige parem....Supp oli igal juhul suurepärane ja kreemine ja mõnusa mandlise maitsega.

1kg tomateid
3 röstitud saiaviilu
50 g röstitud mandlilaaste
4 küüslauguküünt
1 tl punase veini äädikat
1 tl sherryt
50 ml oliiviõli
Soola, pipart
Prosciutto viile
1 hakitud keedumuna











Lõika tomatid pooleks. Tõsta sõel kausi kohale ning suru tomateid sõelapõhja vastu, eemaldades nii tomatitest mahla ning seemned. Viska seemned ära. Haki järelejäänud viljaliha. Lisa kaussi tomatimahla sisse. Pane blenderisse saiaviilud, küüslauk ja röstitud mandlid. Purusta kuni saad peene puru. Lisa jaohaaval tomatid ning tomatimahl. Purusta kuni segu on väga ühtlane ja kreemjas. Lisa töötavasse blenderisse äädikas, sherry ning nirista sisse ka oliiviõli. Lase masinal veel segu püreestada umbes 3 minutit. Maitsesta soolaga. Tõsta külmikusse ning lase umbes 2 tundi seista.
Vala supp taldrikutesse ning lisa hakitud prosciutto viilud ja peenelt haikitud keedumuna.

Kana-kookose karri

Mulle ei tulegi kohe meelde millal viimati mulle õhtusöök nii väga meeldis. Mõnusalt kreemine ja veidi vürtsikas ning sobib suurepäraselt jahedasse sügisõhtusse. Suhteliselt lihtne valmistada ning täidab kogu maja mõnusa lõhnaga. Toidu sisse sobiks veel näiteks peotäis rohelisi herneid.


500 g kanafileed
Soola, pipart
2 spl rapsiõli
2 spl karripulbrit
0.5 sibulat
3 küüslauguküünt 
400 ml kookospiima
400 g tomatikonserv
70 g tomatipastat
3 spl suhkrut







Lõika kana väikesteks tükkideks ning maisesta soola ja pipraga. Kuumuta pannil õli ning karripulber. Lisa pannile hakitud sibul ning purustatud küüslauk. Kuumuta läbi ning lisa pannile kanatükid. Prae umbes 5 minutit ning lisa pannile kookospiim, tomatikonserv, tomatipasta ning suhkur. Lase keema tõusta ning hauta kaane all umbes 40 minutit. Serveeri koos riisiga.