neljapäev, 31. jaanuar 2013

Gateau Basque de Armentor ehk baski kook

Järgnev on minu esimese külalisblogija esimene sissekanne.
Bitter Sweet Salty Sour proudly presents "Heleni nurk"


Internetis erinevatelt lehekülgedelt Baski magusroogade retsepte vaadates jäi ikka ja jälle silma gateau basque ehk baski kook. Kuna see selline popp küpsetis juba oli, siis otsustasime seda teha. Ja see konkreetne retsept tundus mahlasemate killast olevat - igal pool rummi sees ja kirsid pealekauba. Päris paras tükk jändamist oli selle koogiga ja pärast jäi üle üheksa munavalget. Nii et üks suuremat sorti Pavlova või munavalgeomlett tuleks paralleelselt menüüsse võtta. Ja teine trikk on see, et valmistamise käigus tuleb mitmel korral millelgi seista lasta - küll  taignal, küll kreemil, küll valmis koogil. Sestap tuleks mitu päevavarem küpsetamisplaane plaanima hakata.

Tainas:
470-580 ml jahu
1/4 tl soola
60 ml suhkrut
3 sidruni riivitud koor
3 munakollast
1 muna
1 spl tumedat rummi
230 g toasooja võid
Kreem:
470 ml vahukoort
120 ml jahu
1 tl maisitärklist
120 ml suhkrut
1/2 tl soola
1 tl vaniljeekstrakti
3 spl tumedat rummi
6 munakollast
60 g valget shokolaadi
Ja veel:
1-2 tl kakaopulbrit
350 g konservkirsse

Taigna valmistamine: sega jahu, sool, sidrunikoor ja suhkur. Lisa munakollased, muna,vanilje ja rumm. Sega puulusikaga (jajah puulusikaga, sest just nii baskid seda teevad aegade algusest peale!). Lisa jupikaupa pehme või.Sega natuke veel lusikaga ja siis käega edasi. Kui tainas on liiga kleepuv, lisa ühe supilusika kaupa jahu, kuni saad vormida enam-vähem soliidse palli. Kata taignakauss kilega või kaanega. Hoia seda tunnikese toatemperatuuril ja siis pista külmkappi. Seal peaks see olema veel vähemalt ühe tunni või paremal juhul üleöö.
Kreemi valmistamine: Mikserda metallist või savist kausis segamini vahukoor, jahu, tärklissool ja suhkur. Sega hoolega, et jahust ja tärklisest tükke ei jääks. Säti segu veevannile ja sega mikseriga edasi, lastes veel nõrgalt keeda. Lisa munakollased ja väikeste tükkidena valge shokolaad samalajal edasi mikserdades. Kuumuta pidevalt hoogsalt segades nii kaua, et segu pakseneks... see võtab tubli 20 minutit, kui mitte kauem. Eemalda kauss veevannilt ja sega sisse vaniljeekstrakt ja rumm. Kata kauss kaane või kilega ja hoia vähemalt tunni külmkapis.
Küpsetamine. Soojenda ahi 190 kraadini. Taignakogus on mõeldud 23 cm'se läbimõõduga pirukavormile, aga sobis ka minu 28 cm suurusesse. Jaga tainas kaheks osaks, üks pisut suurem kui teine. Rulli suurem jupp umbes poole sentimeetri paksuseks ringiks, ring peaks olema paar sentimeetrit suurem kui vorm. Tõsta tainas vormi, nii et see kataks põhja ja ääred. Vala kreem vormi sisse. Laota kirsid kreemi peale ja puista üle kakaopulbriga. Rulli taigna teine pool parasjagu niisuureks ringiks, et see kataks koogi. Pigista taignaservad omavahel kokku.Küpseta kooki ahju kõige madalamal siinil 40 minutit.Ahjust võetud sooja koogi peale vala pool detsiliitrit rummi. Lase koogil jahtuda ja pista ta siis jällegi külmkappi. Hea oleks kui terveks ööks.

Lõheburgerid

Seda retsepti olen vist juba üle aasta aja tahtnud proovida. Aga alati on ostlemas käies kas kaupluse sortiment või minu mälu mind alat vedanud. Lõpuks võib piduklikult teatada, et olen kõik asjad korraga omale varunud ning burgeritegu võib alata! Restsept GF'st muidugi ja pidavat olema tegemist tervisliku toiduga. No tulemus oli huvitav aga kas just tasus selleks ilus tükk kala ära lõhkuda.

500 g lõhefileed
2 spl Tai punast karripastat
1 cm jupp ingverit
1 tl sojakastet
2 spl hakitud koriandrit
1 tl Eli
Sidrun





Purusta köögikombainis lõhefilee, karripasta, ingver, sojakaste ja koriander. Vormi saadud pastast 4 burgerit ning prae õlis, keskmisel kuumusel, mõlemalt poolt 4-5 minutit. Piserda serveerimisel üle sidrunimahlaga.

teisipäev, 29. jaanuar 2013

Daimi-besee kook

Enamus netis olevatest rootsipärastest magustoiduretseptidest ei tekitanud minus erilisi emotsioone. Kui aga sellise kombinatsiooni otsa komistasin, siis teadsin kohe, et seda peab proovima. Sama kindel oli teadmine, et see tulemus saab suurepärane olema. Kuigi pilt ei ole seekord kõige õnnestunum ja ega see ka taldrikul eriline kaunitar olnud... siis siiski soovitan kindlasti seda proovida!


3 munavalget
2 dl suhkrut
1,5 dl mandlilaaste

400 ml rõõska koort (35%)
3 munakollast
1 dl suhkrut
112 g Daimi šokolaadi







Vahusta munavalged 1 dl suhkruga tugevaks vahuks ning lisa seejärel vahusamist jätates veel 1 dl suhkrut kuni saad ühtlase läikiva massi. Sega sisse mandlilaastud. Tõsta segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning vormi umbes 22 cm läbimõõduga ring. Küpseta 140 kraadi juures 1 tund ning lase ahjus täielikult jahtuda.
Vahusta rõõsk koor ning sega hulka suhkruga vahustatud munakollased ja hakitud Daim. Vormi foolimust beseepõhjale umbes 6-7 cm äär. Tõsta vahustatud koor põhjale ning silu võimalikult ühtlaseks. Aseta vähemalt 4ks tunniks sügavkülma. Enne serveerimist hoia 20 min veidi soojemas kohas...

Rootsi lihapallid

... ehk seda Karlsson sööks. Rootsi õhtusöögil ei saanud ka meie üle ega ümber lihapallidest. Kuigi alguses olin ma ikka suhteliselt skeptiline "ümmarguste kotlettide" suhtes, siis tuleb tunnistada, et vahel on lihtsalt mõnus midagi tavalist ja kodust sõpradega nautida. Väikese kõrvalekaldena tavalisusest lisasime pallidesse ka kuivatatud jõhvikaid. Kuna tavaliselt teen kotlettide kõrvale kartulipüreed siis seekord osutusid valituks munanuudlid ning kõik sobis suurepäraselt. Usun, et ka Karlsson oleks tõieliselt rahul olnud.


Lihapallid:
700 g seguhakkliha
1,5 dl riivsaia
1 muna + 1 munakollane
1 sibul
0,5 tl jahvatatud muskaati
1 tl Worcestershire kastet
100 g kuivatatud jõhvikaid
Soola, pipart,
Kaste:
2 spl võid
1 spl jahu
1 spl viskit
3 dl lihapuljongit
1 tl Dijoni sinepit
1 dl rõõska koort (35%)
Soola, pipart


Sega kausis hakkliha, riivsai, muna ja munakollane, hakitud sibul, maitseained ning kuivatatud jõhvikad. Kata kauss toidukilega ja jäta külmikuse vähemalt tunniks ajaks maitsestuma.  Vormi taignast lihapallid ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 220 kraadi juures 20 minutit
Kastmeks sulata pannil või ning lisa jahu. Prae mõned minutid ning lisa pidevalt segades viski ja lihapuljong. Maitsetsa sinepiga ning lisa segades rõõsk koor. Kuumuta kuni segu veel veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta sisse küpsenud lihapallid.

Suitsulõhe rullid

Väga armsa väljanägemisega väiksed suupisted. Lisaks sellele on nende valmistamine suhteliselt lahe... ei oleks vist ise selle peale tulnud, et leiba rullida õhukeseks...  Igal juhul proovin ka tulevikus sarnaseid rulle valmistada, lahedamad kui lihtsalt võileibu teha..  Idee GF'st.


4-5 viilu leiba
100 g toorjuustu
100 g suitsulõhet
lehtsalatit, või muud rohelist.










Lõika leibadel koorik ning rulli õhukeseks. Määri toorjuustuga ning aseta leivale õhuke suitsulõheviil ning lehtsalat. Rulli leib kokku ning lõika viiludeks.

pühapäev, 27. jaanuar 2013

Ricotta-limoncello kausikook

Aastavahetusel otsustasime seekord teha lihtsalt toite, mis tundusid head. Suur kalkun, head salatid, sidruni-kausikook. Kahjuks aga ei olnud mahti seda kõike blogisse salvestada. Sidruni-kausikoogist jäi aga alles terve suur hulk limoncellot, mida nüüd siis kibelen erinevatesse magustoitudesse proovima. Esimene katsetus osutus üle ootuste heaks kuna võtsin aluseks eelnevalt tehtud kausikoogi. Lihtne ja kiire valmistada ning sobib mõnusalt laupäevaõhtuse koduse õhtusöögi lõpetuseks.



100 g ladyfinger küpsiseid
6+3 spl limoncello likööri
500 g ricotta kohupiimapastat 
1 tl vanilliekstrakti
1 sidruni riivitud koor
3 spl suhkrut
300 g vaarikaid (külmutatud sobivad hästi) 
50 g röstitud mandlilaaste












Aseta küpsised väiksema vormi põhja. Piserda üle 6 spl limoncelloga. Sega kausis kohupiimapasta, 3 spl limoncellot, vanilliekstrakt, sidrunikoor ning suhkur. Lisa külmutatud vaarikad. Vala üle küpsiste, puista peale röstitud mandlilaastud ning aseta vähemalt 4ks tunniks külmikusse.



Baski kanapirukas

Selle roa puhul oli minu jaoks tegemist õhtu kõige maitsekama toiduga ning tundus üldiselt ka populaarne olevat, kuna päris mitu inimest tõstsid omale toitu juurde (see on 3 käiguliste õhtusöökide puhul päris haruldane)  Parajalt vürtsikas ning mõnusa tekstuuriga. Kuigi mässamist oli päris palju siis kindlasti mõnel lähiaja nädalavahetusel kordan seda toitu. Isegi praegu, nädala jagu hiljem, seda teksti kirjutades sain süljenäärmed korralikult tööle :D 


700 g tükeldatud kanafileed
2 tl suitsupaprika pulbrit
2 tl soola
Musta pipart
2 spl oliiviõli
2 sibulat
1 punane paprika
1 roheline paprika
4 oksa värsket tüümiani
2 loorberilehte
150 g chorizo vorsti, hakitud
3 küüslauguküünt
400 g tomatikonservi
2 spl jahu

225 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl soola
75 g võid
1 munakollane
5 spl külma vett
Piima
Tõsta tükeldatud kanafilee kaussi ning sega korralikult paprikapulbri, soola ning musta pipraga. Kuumuta pannil õli ning lisa hakitud sibul, paprikad, tüümian, loorberilehed ja kana. Prae mõned minutid. Lisa chorizo vorst, tomatikonserv ning purustatud küüslauk. Kuumuta segu umbes 10 minutit. Puista segule peale jahu ning sega läbi ja kuumuta veel mõned minutid, et vedelik veidi pakseneks. Vala kana-paprkasegu ahjuvormi ning lase veidi jahtuda. Taigna tegemiseks sega köögikombainis jahu, küpsetuspulber, sool, või ja munakollane kuni saad ühtlase puru. Lisa vesi ning sega kuni moodustub taignapall.  Rulli taignen ahjuvormis veidi suuremaks ristkülikuks ning kata kanasegu taignaplaadiga. Pintselda pealt piimaga.  Küpseta 200 kraadi juures 30 minutit.

Röstsaiad seentega

Viimane õhusöök pidi meid Baskimaale viima. Nii palju kui netist juttte lugeda, siis baski elanikud pidavat ühed suured gurmaanid olema. Algus oli paljulubav, et ju siis leidub ka palju retsepte mida kindlasti proovida tahaks... tegelikult aga oli päris keeruline leida sobivaid toite. Tunnistan üles, et need seenesaiad said valitud sellepärast, et need itaalia õhtusöögi crostinid olid veel ikka värskelt meeles... Kahjuks tulemus samast klassist ei tulnud, kuid head olid nad ikkagi.


1 bocatta
2 spl oliiviõli
5 küüslauguküünt
400 g viilutatud seeni
1 spl jahu
1 dl sherry
0,25 tl tšillihelbeid
250 ml puljongit
soola, pipart
3 spl hakitud peterselli






Piserda saiaviiludele veidi oliiviõli ning rösti ahjus kuldseks.
Kuumuta pannil 2 spl oliiviõli ning lisa pannile küüslaugu ja seeneviilud. Prae neid umbes 10 minutit. Puista pannile jahu ning sega 1 min. Lisa sherry ja tšillihelbed ning kuumuta 3 minutit. Seejärel vala juurde puljong ning hauta segu umbes 20 minutit keskmisel kuumusel. Maitsesta soola ja pipraga ning lisa juurde hakitud petersell. Tõsta segu saiaviiludele ning serveeri jaheda valge veiniga.

Pasta seente ja kanaga ja kapparitega ja sidruniga ja võiga

... enamus retseptist sai siis nüüd ka ette loetud. Huvitav kombinatsioon. Arvan, et igapäevaseks selline kooslus ei saa aga vahelduseks sobib küll. Muidugi mõjutab minu arvamust toidust ka see, et mässamist oli päris palju ja tulemus ei olnud vist sellele vastav. Enamus minu köögis valmivatest toitudest nõuavad kuni 20 min "hands on" aega ja kui see osutub pikemaks siis kajastub see kohe ka minu ootustes söögi maitse osas. Seekord polnud see kahjuks nii. Sarnast retsepti leiab netis erinevatel lehekülgedel väikeste muudatustega aga huvitavalt on igal pool juures, et tegemist peaks olema padutervisliku toiduga. Minu arvates on tervislikumaid toite....


200 g täisterapasta
1 dl nisujahu
500 ml kanapuljongit
Soola, pipart
500 g kanafileed
5 spl oliiviõli
250 g šampinjone
4 küüslauguküünt
1 dl valget veini
2 tl sidrunimahla
3 spl hakitud peterselli
2 spl kappareid
3 spl võid


Valmista pasta pakendi juhendi järgi. Sega 5 spl nisujahu 500 ml kanapuljongiga. Vala ülejäänud jahu taldrikule. Lõika kanafilee veidi väiksemateks tükkideks ning paneeri jahuga. Maitsesta soola ja pipraga. Kuumuta pannil 4 spl õli ning prae kanatükid mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta taldrikule ja kata fooliumiga. Lisa pannile 1 spl õli ning viilutatud seened. Prae umbes 6-7 minutit. Tõsta ka taldrikule ning kata fooliumiga. Nüüd on aeg pannile panna purustatud küüslauk ning valge vein. Kuumuta segu 1-2 minutit. Lisa pannile puljongi-jahu segu, sidrunimahl ja maitsesta soolaga. Kuumuta kuni kaste pakseneb. Lisa hakitud petersell, kapparid ja või ning seened. Sega korralikult läbi ning tõsta pannile ka keedetud pasta. Kuumuta kõik korraks veel läbi ning serveeri pasta koos kanafileega.

Kikerherne-läätsesupp

Jällegi üks veidi teistmoodi talvehooaja supp. Pisike kogus tsillihelbeid tagab mõnusalt tulise tulemuse ning supp sobib suurepäraselt peale külma ja lumist jalutuskäiku. Kui keemise aeg välja arvata, siis võtab selle valmistamine ka ühtlasi alla 10 minuti aega. Mis võiks parem olla?  Retsept jällegi GF'st.

1 spl oliiviõli
2 tl köömneid
0,5 tl tsillihelbeid
1 punane sibul
150 g punaseid läätsi
750 ml puljongit
400 g purustatud tomateid
240 g kikerherneid
Koriandrit
Kreeka jogurtit







Kuumuta potipõhjas õli ning lisa köömned ja tsillihelbed.  Kuumuta paar minutit ning lisa seejärel sibul. Lase sibulal pehmeneda mõned minutid ning lisa läätsed, puljong ja tomatikonserv. Keeda 15 minutit ning purusta kergelt saumiksriga. Lisa kikerherned ja hakitud koriander. Serveeri lusikatäie kreeka jogurtiga. 

Kalafilee koore-veinikastmes

Kuna viimase kahe aastaga olen ma harjutanud end sööma nii küüslauku kui sibulat, siis olen täiesti veendunud, et kunagi jõuan ka sinnani, kus mõni õhtu on isu kalaroa järele. Praegu on minu kalasöömine ikkagi rohkem selline "põnev" tegevus. Vahel maitseb ja vahel mitte nii väga. Need meremaitsed on ikka veel võõrad. Seepärast olen enamuse oma kalalistest toitudest püüdnud tugevate maitseainetega teha. Seekord proovisin veidi kergemat lahendust. Nii ja naa tulemus oli. Peab mõne teise kalaga proovima.


500 g valget kalafileed
1 dl valget veini
1 dl rõõska koort (35%)
Soola
Valget pipart
SM Lime & Mind maitseainet
Purustatud kaffir laimi lehti.










Aseta kalafileed väikese ahjuvormi põhja. Sega valge vein, rõõsk koor ja maitseained ning vala üle kalafileede. Küpseta 225 kraadises ahjus 20 minutit.