esmaspäev, 28. märts 2016

Kohupiimakook

See on ausalt kõige lihtsam kook mida ma teinud olen. Kuna ma ei ole väga suur pasha sõber aga tahtsin siiski temaatilist magustoitu, otsustasin siduda juustu- ja kohupiimakoogid. 
Sööjad fännasid ning pidin andma lubaduse suvel seda tihti thea koos värskete marjadega. Eriti mugav ka selle tõttu, et saab serveerimisele eelneval päeval valmis teha. 


200 g Kalevi digestiivküpsiseid
100 g võid
1 kg Emma pasha kohupiimakreemi
6 muna
Kaunistuseks marju

Purusta küpsised ning sega sulatatud võiga. Suru küpsetuspaberiga kaetud koogivormi põhjale. 
Sega omavahel kohupiimakreem ning munad ning vala koogivormi. Küpseta 160 kraadi juures 1 tund. Lase jahtuda ning hoia järgmise päevani külmikus. Kaunista marjadega. 

Lambaliha mündi ja sidruniga

Olen alati suhtunud lambalihasse kerge eelarvamusega. Lisaks piirab selle tarbimist ka lambaliha üsna piiratud kättesaadavus meie kaubanduses. Üldiselt ei ole ma selline korralik foodie, kes viitsiks toiduainete järgi käia mitmes erinevas poes.... äkki peaks end parandama? :)
Esimene kord sellist liha tehes olin ma täielikus vaimustuses ning mäletan seda kuidas öisel ajal käisin saiatükiga potipõhjast kastet kokku kraapimas :)
Lihavõtete puhul sain jälle kätte tüki talleliha ning maitsevalik osutus üpris lihtsaks... tulemus oli taas sama suurepärane: imepehme ja mahlane.  Ning lisaks kõigele on toidu valmistamine ülimalt lihtne :)
Serveerisime seekord kartulite ning värske salatiga. 




1 kg lambaliha
1 spl õli
1 sidrun
2 spl kuivatatud münti
1 tl tšillihelbeid
soola

Pruunista lihatükid õlis. Lisa potti riivitud sidrunikoor, kuivatatud münt ning tšillihelbed. Pressi sidrunist mahl ja vala lihale peale. Küpeta ahjus 180 kraadi juures 1-1,5 h. Vahepeal kontrolli kas potis on piisavalt vedelikku ning vajadusel lisa veidi vett. 





teisipäev, 22. märts 2016

Lõheomlett

See on nüüd jällegi üks sellistest toitudest, mida plaanin kindlasti korrata ning mille tegin täiesti omast peast. Minu jaoks tähendab see seda, et umbes kuu pärast ei mäleta ma peale selle, et "hea oli" eriti midagi ning algab uus katsetamine. Ehk siis põhjuks miks uuesti blogisse toidud kirja panna... 
Tegemist oli kiire lõunasöögiga ning kõrvale sobis tavaline lehtsalat. Sööjad kiitsid.



4 kartulit
1 porru
1 spl võid
170 g soolalõhefileed
6 muna
200 ml koort (10%)
Pipart, soola
Värsket tilli

Tükelda kartulid ning porru ning prae umbes 5 min võis. Tõsta segu ahjuvormi põhja ning puista peale soolalõhest lõigatud tükid. Sega omavahel munad ning koor ja maitsesta vähese soola ja pipraga. Vala segu ahjuvormi ning puista peale tilli. Küpseta 200 kraadi juures 25 minutit. 


Prosciuttos kanakoivad

Kui juba mõnda aega tagasi ootas minu külmiku taganurgas paremaid päevi 500 grammine pakk prosciuttot siis eelmine nädal selle aeguvust vaadates hakkas äkki kiire :) Nõme oleks ju head kraami hakata ära viskama. Kuna organism võitleb veel vapralt viirustega, siis "retsept" pidi tulema omast peast ning pidi sisaldama ainult kodus olevaid koostisosi. Tulemuseks oli mõnus pühapäevane lõunasöök ning kogu maja oli mõnusat risotto ja prosciutto lõhna täis... (valge vein, valge vein :) )
Kindlasti tahaks ka tulevikus sama toitu proovida aga ei tea kas just nii pillavalt mätsiks neid kanakoibasid sisse ;)



250 g prosciuttot
8 kana poolkoiba
1 spl võid
100 ml valget veini 
Kanapuljong
Tüümian
Pipar

Emalda poolkoibadelt nahk ning mässi ümber prosciuttoviilud. Kuumuta potis või ning pruunista kana ühtlaselt. (vahemärkusena, et mul on üpris suure põhjaga pott ning mahtusid kõik ilusti sinna ühe kihina) Vala potti veidi valget veini ning kuumuta mõni minut./naudi lõhna/ Vala peale veidi puljongit nii, et liha poleks üleni seal sees (kogus sõltub poti suurusest) Puista peale tüümiani ning pipart ning lase kaane all 30 min haududa. Soolaga ettevaatust... Puljong ja prosciutto on üpris tublid selles vallas..