esmaspäev, 31. oktoober 2011

Klassicaline biscotti

Esimsest korda jäi sõna biscotti kummitama juba oma 3-4 aastat tagasi vaadates Gilmore Girls sarja... Lorelai ja Rory olid oma Euroopa reisilt kaasa toonud just biscotti küpsiseid.  Netiavarustes surfates sain siis põhisuuna kätte ning küpsetamine võis alata. Kohe ette peab  hoiatama, et tegemist on üpris kleepuva taignaga ning küpsetamine võtab tunduvalt kauem kui nn. tavalistel küpsistel. Ma muidu ikka harjunud lihtsa eluga, et pätsid lusikaga plaadile ja ahju. Tulemus on vaeva väärt. Kindlasti ühed minu uued lemmikud. Eriti hästi sobivad kohvi ja tee kõrvale. Ilmselgelt Lorelai teab mis on hea.

150 g kooritud mandleid
3 muna
1 tl mandliessentsi
300 g jahu
1 tl küpsetuspulbrit
1/4 tl soola
150 g suhkrut
1 spl võid
75 g tumedat shokolaadi




Vala kooritud mandlid ahjuplaadile ning rösti neid 180 kraadi juures 10 minutit. Haki veidi väiksemaks.
Klopi munad lahti ning lisa mandliessents. Teises kausis sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sool ja suhkur. Vala vähehaaval juurde munad ning hakitud mandlid. Tee tööpind ja käed jahuga korralikult kokku ning tõsta taigen lauale. Rulli umbes 30 cm pikkune päts. (minul oli diagonaalis üle ahjuplaadi äärest-ääreni) Tõsta päts ahjuplaadile ning küpseta umbes 35 minutit 180 kraadi juures kuni päts on pealt kõva.  Võta ahjust ning lase 10 minutit jahtuda ning seejärel viiluta umbes 1 cm paksusteks viiludeks. Aseta viilud ahjuplaadile, külg üleval ning pane tagasi ahju. Küpseta 150 kraadi juures 10 minutit ühelt poolt ning seejärel tõsta küpsised ümber ning pane veel 10ks minutiks ahju. Lase jahtuda.
Sulata shokolaad ja või ning vala kitsasse tassi. Kasta küpsised shokolaadi sisse ning lase küpsetuspabriga kaetud pinnal taheneda.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar