teisipäev, 29. jaanuar 2013

Rootsi lihapallid

... ehk seda Karlsson sööks. Rootsi õhtusöögil ei saanud ka meie üle ega ümber lihapallidest. Kuigi alguses olin ma ikka suhteliselt skeptiline "ümmarguste kotlettide" suhtes, siis tuleb tunnistada, et vahel on lihtsalt mõnus midagi tavalist ja kodust sõpradega nautida. Väikese kõrvalekaldena tavalisusest lisasime pallidesse ka kuivatatud jõhvikaid. Kuna tavaliselt teen kotlettide kõrvale kartulipüreed siis seekord osutusid valituks munanuudlid ning kõik sobis suurepäraselt. Usun, et ka Karlsson oleks tõieliselt rahul olnud.


Lihapallid:
700 g seguhakkliha
1,5 dl riivsaia
1 muna + 1 munakollane
1 sibul
0,5 tl jahvatatud muskaati
1 tl Worcestershire kastet
100 g kuivatatud jõhvikaid
Soola, pipart,
Kaste:
2 spl võid
1 spl jahu
1 spl viskit
3 dl lihapuljongit
1 tl Dijoni sinepit
1 dl rõõska koort (35%)
Soola, pipart


Sega kausis hakkliha, riivsai, muna ja munakollane, hakitud sibul, maitseained ning kuivatatud jõhvikad. Kata kauss toidukilega ja jäta külmikuse vähemalt tunniks ajaks maitsestuma.  Vormi taignast lihapallid ning aseta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 220 kraadi juures 20 minutit
Kastmeks sulata pannil või ning lisa jahu. Prae mõned minutid ning lisa pidevalt segades viski ja lihapuljong. Maitsetsa sinepiga ning lisa segades rõõsk koor. Kuumuta kuni segu veel veidi pakseneb. Maitsesta soola ja pipraga ning tõsta sisse küpsenud lihapallid.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar