neljapäev, 31. jaanuar 2013

Gateau Basque de Armentor ehk baski kook

Järgnev on minu esimese külalisblogija esimene sissekanne.
Bitter Sweet Salty Sour proudly presents "Heleni nurk"


Internetis erinevatelt lehekülgedelt Baski magusroogade retsepte vaadates jäi ikka ja jälle silma gateau basque ehk baski kook. Kuna see selline popp küpsetis juba oli, siis otsustasime seda teha. Ja see konkreetne retsept tundus mahlasemate killast olevat - igal pool rummi sees ja kirsid pealekauba. Päris paras tükk jändamist oli selle koogiga ja pärast jäi üle üheksa munavalget. Nii et üks suuremat sorti Pavlova või munavalgeomlett tuleks paralleelselt menüüsse võtta. Ja teine trikk on see, et valmistamise käigus tuleb mitmel korral millelgi seista lasta - küll  taignal, küll kreemil, küll valmis koogil. Sestap tuleks mitu päevavarem küpsetamisplaane plaanima hakata.

Tainas:
470-580 ml jahu
1/4 tl soola
60 ml suhkrut
3 sidruni riivitud koor
3 munakollast
1 muna
1 spl tumedat rummi
230 g toasooja võid
Kreem:
470 ml vahukoort
120 ml jahu
1 tl maisitärklist
120 ml suhkrut
1/2 tl soola
1 tl vaniljeekstrakti
3 spl tumedat rummi
6 munakollast
60 g valget shokolaadi
Ja veel:
1-2 tl kakaopulbrit
350 g konservkirsse

Taigna valmistamine: sega jahu, sool, sidrunikoor ja suhkur. Lisa munakollased, muna,vanilje ja rumm. Sega puulusikaga (jajah puulusikaga, sest just nii baskid seda teevad aegade algusest peale!). Lisa jupikaupa pehme või.Sega natuke veel lusikaga ja siis käega edasi. Kui tainas on liiga kleepuv, lisa ühe supilusika kaupa jahu, kuni saad vormida enam-vähem soliidse palli. Kata taignakauss kilega või kaanega. Hoia seda tunnikese toatemperatuuril ja siis pista külmkappi. Seal peaks see olema veel vähemalt ühe tunni või paremal juhul üleöö.
Kreemi valmistamine: Mikserda metallist või savist kausis segamini vahukoor, jahu, tärklissool ja suhkur. Sega hoolega, et jahust ja tärklisest tükke ei jääks. Säti segu veevannile ja sega mikseriga edasi, lastes veel nõrgalt keeda. Lisa munakollased ja väikeste tükkidena valge shokolaad samalajal edasi mikserdades. Kuumuta pidevalt hoogsalt segades nii kaua, et segu pakseneks... see võtab tubli 20 minutit, kui mitte kauem. Eemalda kauss veevannilt ja sega sisse vaniljeekstrakt ja rumm. Kata kauss kaane või kilega ja hoia vähemalt tunni külmkapis.
Küpsetamine. Soojenda ahi 190 kraadini. Taignakogus on mõeldud 23 cm'se läbimõõduga pirukavormile, aga sobis ka minu 28 cm suurusesse. Jaga tainas kaheks osaks, üks pisut suurem kui teine. Rulli suurem jupp umbes poole sentimeetri paksuseks ringiks, ring peaks olema paar sentimeetrit suurem kui vorm. Tõsta tainas vormi, nii et see kataks põhja ja ääred. Vala kreem vormi sisse. Laota kirsid kreemi peale ja puista üle kakaopulbriga. Rulli taigna teine pool parasjagu niisuureks ringiks, et see kataks koogi. Pigista taignaservad omavahel kokku.Küpseta kooki ahju kõige madalamal siinil 40 minutit.Ahjust võetud sooja koogi peale vala pool detsiliitrit rummi. Lase koogil jahtuda ja pista ta siis jällegi külmkappi. Hea oleks kui terveks ööks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar